Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Γερμανία υπέρ Ισραήλ: Αβάσιμες οι κατηγορίες για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας

Γερμανία υπέρ Ισραήλ: Αβάσιμες οι κατηγορίες για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
Φωτογραφία Reuters

Σαφής είναι η θέση της Γερμανίας υπέρ του Ισραήλ στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Διεθνές Δικαστήριο, καθώς η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες περί γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Γνωρίζουμε ότι διάφορες χώρες αξιολογούν με άλλον τρόπο την επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ωστόσο απορρίπτει ρητά τις κατηγορίες περί γενοκτονίας που έχουν διατυπωθεί τώρα εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

«Αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν απολύτως καμία βάση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Με δεδομένη την ιστορία της Γερμανίας στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του Ολοκαυτώματος, η κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα προσηλωμένο στην Σύμβαση κατά της Γενοκτονίας. Αυτή η Σύμβαση αποτελεί κεντρικό εργαλείο του διεθνούς δικαίου για την εφαρμογή στην πράξη του “ποτέ ξανά”. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική εργαλειοποίηση», τόνισε ο Χέμπεστραϊτ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Βερολίνο στηρίζει το Διεθνές Δικαστήριο στο έργο του, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες και σκοπεύει να παρέμβει ως τρίτο μέρος στην κυρίως ακροαματική διαδικασία.

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο κ. Χέμπεστραϊτ επαναλαμβάνει ότι «στόχος της Χαμάς είναι να εξαφανίσει το Ισραήλ», το οποίο, όπως ανέφερε, από τις 7 Οκτωβρίου «αμύνενται ενάντια στην απάνθρωπη επίθεση της Χαμάς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία και υποστήριξε ότι «το Ισραήλ θα καταδικαστεί με τα ντοκουμέντα που παρέδωσε η Τουρκία και θα συνεχίσει να παραδίδει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Νετανιάχου δεν βρίσκει τρύπα να κρυφτεί, δεν έχει καμία δυνατότητα υπεράσπισης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις