Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Για… “σκονάκι” στον Γιούνκερ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – video

Για… “σκονάκι” στον Γιούνκερ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – video
Φωτογραφία Reuters

Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χαμόγελα περίσσεψαν στην πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την υποψήφια διάδοχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα βρέθηκε στην έδρα της Κομισιόν για να… πάρει συμβουλές.

Η φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να την ορίσει διάδοχο του Γιούνκερ για την Κομισιόν, πρέπει να… πείσει τους ευρωβουλευτές να της δώσουν το πράσινο φως για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Με το έργο της να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, μάλλον στράφηκε στον «παλιό» Γιούνκερ για… συμβουλές.

Γιούνκερ και φον ντερ Λάιεν χάρισαν… φιλιά, χαμόγελα και αγκαλιές στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, πριν αποσυρθούν για την τετ α τετ συνάντησή τους.

«Είμαι κατευχαριστημένος που υποδέχομαι με ανοικτές αγκάλες μια αληθινή Ευρωπαία. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος όταν είναι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Οκτωβρίου.

«Η συνάντηση ήταν φιλική. Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Η συνομιλία διεξήχθη «τετ-α-τετ» είναι είναι άγνωστο αν ο Γιούνκερ έδωσε συμβουλές στην φον ντερ Λάιεν για να κερδίσει την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η υποψήφια για την προεδρία της Κομισόν πρέπει αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 376 ψήφους.

Αν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο της γιατί αντιδρούν κυρίως οι Σοσιαλιστές. Η φον ντερ Λάιεν δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές και αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς στο Στρασβούργο (σ.σ. έδρα του Ευρωκοινοβουλίου).

Κατά την εκλογή του, τον Ιούλιο 2014, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πάρει 422 ψήφους, όμως δεν είχε κερδίσει όλες τις ψήφους του μεγάλου συνασπισμού που είχε διαμορφωθεί από τον σχηματισμό του, το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), και τους σοσιαλιστές.

Για να εκλεγεί (η ψηφοφορία θα γίνει στις 16 Ιουλίου), η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους των τριών μεγάλων σχηματισμών, του ΕΛΚ (182 βουλευτές), των σοσιαλιστών (154 βουλευτές) και των φιλελεύθερων και κεντρώων της ομάδας Renew Europe (108 βουλευτές).

Μετά τον Γιούνκερ, ο Τουσκ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τον Γιούνκερ έχει… ραντεβού και με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κι εκείνος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς της, ζητώντας κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκριθεί ο διορισμός της.

«Για πρώτη φορά, καταφέραμε μια τέλεια ισορροπία φύλων στα κορυφαία αξιώματα. Η Ευρώπη δεν μιλά μόνο για τις γυναίκες, επιλέγει γυναίκες», είπε ο Τουσκ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιλογή δύο γυναικών για τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ «θα εμπνεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αποφάσεις του», μετά την επιλογή από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προσώπων που θα ηγηθούν των κορυφαίων αξιωμάτων της Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Φωτογραφία Reuters

Οι τριήμερες διαβουλεύσεις τους ήταν δύσκολες, υπογραμμίζοντας τις διαιρέσεις στην ΕΕ και τις επιπτώσεις τους στη λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Όμως ο Τουσκ είπε πως η τελική τους απόφαση ήταν συναινετική και πήρε λιγότερο χρόνο απ’ ό,τι όταν η Ένωση είχε εκλέξει την ηγεσία της πριν από πέντε χρόνια.

«Είναι σαφές ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να αντισταθμίσουμε τους πιο ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες», είπε.

Ενώ τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ δίνουν μια ισχυρή αντιπροσώπευση στις γυναίκες και μια ισορροπία μεταξύ των συντηρητικών, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, τα ανατολικά μέλη της Ένωσης έμειναν απέξω, μαζί με τους Πράσινους, που είχαν καλή επίδοση στις εκλογές.

Ο Τουσκ κάλεσε τους υποψηφίους από την ανατολική Ευρώπη και τους Πρασίνους να εκπροσωπηθούν σε μιας δεύτερης βαθμίδας αξιώματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις