Κυριακή, 19 Μαΐ
24oC Αθήνα

Γιατί ο Τιμ Κουκ δεν άλλαξε καθόλου τον κόσμο

Γιατί ο Τιμ Κουκ δεν άλλαξε καθόλου τον κόσμο

Τον σεξουαλικό του προσανατολισμό επέλεξε να δημοσιοποιήσει ο 54χρονος Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, γράφοντας σε άρθρο περιοδικού «Eίμαι ομοφυλόφιλος και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό» μια εβδομάδα πριν και ο ασκός του Αιόλου άνοιξε διάπλατα.

 Στην Αμερική τα σχόλια των ηθικά πολιτικών media χαιρέτησαν μια κίνηση που ανοίγει διάλογο για το pink cieling, την περιορισμένη δηλαδή παρουσία ανοιχτά ομοφυλόφιλων στελεχών και επιχειρηματιων στους αριθμούς της χώρας.

Η gay κοινότητα δεν εμφανίζεται σε ποσοστά αναλογικά του πραγματικού της πληθυσμού, διαπίστωση που μοιράζεται από κοινού με τις γυναίκες καριέρας, τους αφροαμερικανούς, τους λατίνους, τους διαφορετικούς από τους wasps εκεί έξω. Ιστορία παλιά.

Η επιλογή του Τιμ Κουκ να εκθέσει τον εαυτό του χαιρετίζει μια νέα εποχή στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ενώ προκαλέι συζητήσεις αφού τη στιγμή που ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι μια πολιτική υπόθεση που δημιουργεί ιδεολογίες. Ρεπουμπλικάνα πολιτικός κατηγορεί την gay κοινότητα για τους ομοφυλόφιλους της χώρας ενώ σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύσουν υπάλληλο λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων όταν αυτές παρεκλίνουν. Γιατί όμως βάζει τη σεξουαλικότητα στο διαπραγματευτικό τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι περίεργο.

Η Apple Inc. παρουσιάζει δυσθεώρητα για τους ανταγωνιστές της έσοδα. Ο Τιμ Κουκ έχει κερδίσει το στοίχημα των επενδυτών που στηρίουν το θαύμα του Σακραμέντο. Είναι νικητής και ως τέτοιος μπορεί να βγει και να δηλώσει κάτι που όλοι ήδη ήξεραν.

Ευχαριστεί το Θεό για αυτό το δώρο, την ομοφυλοφιλία του. Με τον ίδιο τρόπο που θα έπρεπε οι ετεροφυλόφιλοι να τον ευχαριστούν επίσης; σχολιάστηκε στο Τουίτερ. Διευκρινίζει ότι το δώρο αφορά στη διαφορετικότητα με την οποία τον δημιούργησε.

“Το να είμαι γκέι μου έχει δώσει μια βαθύτερη κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι στη μειοψηφία καθώς κι ένα «παράθυρο» να δω πως είναι να ζεις με τις προκλήσεις που οι άνθρωποι σε άλλες μειονοτικές ομάδες βιώνουν κάθε μέρα. Έχω περισσότερη κατανόηση και συμπάθεια για τους άλλους, τα οποία με έχουν οδηγήσει σε μια πιο πλούσια ζωή.”

Κυριολεκτεί εδώ ο διευθύνων σύμβουλος της Αpple Inc. Έχοντας αποδείξει ότι είναι άξιος επιχερηματικά διαδοχος του Στιβ Τζομπς, ο 54χρονος με μικροαστική καταγωγή από την Αλαμπάμα, έφερε στην εταιρεία του κέρδη ρεκόρ και τίποτα που να σε αφήσει να υποθέτεις ότι η Apple είναι κάτι που θα φύγει από τη μόδα.

Είναι ένας απο τους πιο υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους της Δύσης ενώ η περιουσία του υπολογίζεται στα 400 εκατομύρια δολάρια. Έγραψε το άρθρο του σε ένα περιοδικό που απευθύνεται σε διοικητικά στελέχη, έχει οχυρώσει την καριέρα, τη φήμη και το lifestyle του και για αυτό μπόρεσε να κάνει outing, φαινόμενο ούτε πρωτόγνωρο, ούτε νέο.

Ναι, είναι σημαντικό που δεν είμαστε στο 2007, όταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, λόρδος Μπράουν, έχασε περίπου 30 εκατομύρια δολάρια όταν παρατήθηκε μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν στις ερωτικές του επιλογές. «Αποφασίζοντας να μιλήσει δημοσίως για τη σεξουαλικότητά του, ο Τιμ Κουκ έγινε πρότυπο και θα επιταχύνει τις αλλαγές στον επιχειρηματικό κόσμο», ανέφερε σε ηλεκτρονική επιστολή του προς το πρακτορείο Reuters ο λόρδος Μπράουν. «Πρόκειται για τον πρώτο διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας από τη λίστα των 500 του περιοδικού Fortune που αποκαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος και είναι βέβαιο ότι η κίνησή του θα κάνει τον κόσμο των επιχειρήσεων λιγότερο ομοφοβικό. Σίγουρα θα διευκολύνει κάποιους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοιες θέσεις να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», σχολίασε στα media η Μαριάν Ντάμπι Μπερκ της οργάνωσης DignityUSA.

“Δεν είμαι ακτιβιστής” συμπλήρωσε στην επιστολή του ο Τιμ Κουκ. Δεν θέλει να τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος σαν τέτοιο. Είναι απλά ένας επιχειρηματίας μιας εταιρείας κολοσσού και ως τέτοιος έκανε τη δημόσια εξομολογηση για τη σεξουαλικότητα που όλοι γνωριζαν στη Σιλικον Βάλεϊ καιρό τώρα. Eίναι μια υπόθεση στελεχών λοιπόν και ως τέτοια ας την χαιρετίσουν όσοι είναι. Οι υπόλοιποι μπορούμε να αναρωτηθούμε πόσο ένα πρότυπο μπορεί να φέρει ευθύνη όχι για το νέο gadget που θα λατρέψουμε σαν θρησκεία, αλλά για τα εργοστάσια της Foxxconn που έχουν χαρακτηριστεί σύγχρονα κάτεργα. Για την πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού που χτίζει επιδοτώντας τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων των γυναικών που εργάζονται στις επιχειρήσεις της Apple Inc. από τον Ιανουάριο του 2015 -κίνηση που έχει σχολιαστεί ως μια «ιστορία που εγγυάται μόνο κέρδος, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα», “ένα μη ανθρώπινο μέλλον» σχολιάζει το διαδίκτυο.

Ο Τιμ Κουκ μνημονεύει τον Μάρτιν Λουθερ Κινγκ στην ανοιχτή επιστολή του. Αυτό είναι το δικό του λιθαράκι στην ανοικοδόμηση μιας πιο καθαρής κοινωνίας γράφει αλλά δεν είναι ακτιβιστής ακόμη και όταν μνημονεύει έναν, ούτε και πρόκειται να γίνει. “Ήταν σκληρή και δυσάρεστη μερικές φορές, αλλά αυτό μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να είμαι ο εαυτός μου, να ακολουθήσω τη δική μου πορεία και να καταφέρω να εξυψωθώ πάνω από τις αντιξοότητες και τη μισαλλοδοξία” είπε για τη ζωή του στο άρθρο της Πέμπτης ο άντρας που ξυπνάει κάθε μέρα στις 4 παρα τέταρτο γιατί έχει να διευθυνει την πιο κερδοφόρα εταιρεία που θα μπορούσε να ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία με διοχέτευση πόρων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές ενέργειες. “Επίσης, με έχει κάνει σκληρόπετσο, που είναι πολύ χρήσιμο αν τυχαίνει να είσαι διευθύνων σύμβουλος της Apple”, συνέχισε ο Τιμ Κουκ, με απόλυτη ειλικρίνεια, ιδανική για retina οθόνες.

Οι αποδόσεις του

Επιτυχημένος μάνατζερ, ο Τιμ Κουκ που διαδεχθηκε έναν μύθο στο τιμόνι της πιο επιτυχημένης εταιρείας στην 3η χιλιετία της ανθρωπότητας, χάρισε στην Apple Inc. αυξημένα κέρδη και πωλήσεις για το δ΄ τρίμηνο χρήσης, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Για αυτούς που αγαπάνε τους υπολογισμόύς αυτά είναι τα νούμερα:

– Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση κερδών 13% στα 8,47 δισ. δολ. το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από 7,51 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.
– Τα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο και ανήλθαν σε 1,42 δολ. από 1,18 δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε προσαρμοσμένη βάση για το split των μετοχών, καθώς το πρόγραμμα επαναγορών της εταιρείας μείωσε τον αριθμό των μετοχών.
– Τα έσοδα αυξήθηκαν 12% στα 42,12 δισ. δολ. από 37,47 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.
– Η Apple ανακοίνωσε ότι πούλησε 39,27 εκατ. iPhones από 33,79 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν οι πωλήσεις να διαμορφωθούν στα 37,8 εκατ. iPhones.
– Τέλος, πούλησε παράλληλα 12,3 εκατ. iPads από 13,1 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι αντιδράσεις

Επί το πλείστον διθυραμβικές απο τον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής, αδιάφορες από τους ακτιβιστές που ξέρουν ότι τα πράγματα αλλάζουν με έργα και funds, ενοχλημένες από συντηρητικά και λαικά στρώματα και γραφικές από την ομοφοβική Ρωσία. Ο Βιτάλι Μιλόνοβ, μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε πως δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί η είσοδος στη Ρωσία στον Τιμ Κουκ, επειδή θα μπορούσε να μεταφέρει «Έμπολα, AIDS και γοννόροια». ‘Όλα προϋποθέτουν απρεπείς δεσμούς. Απαγορεύστε τον για μια ζωή» είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε