Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιστρέφουν φέτος στην Ελλάδα» γράφουν οι Sunday Times – «Θα στεγαστούν στο Μουσείο Ακρόπολης»

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιστρέφουν φέτος στην Ελλάδα» γράφουν οι Sunday Times – «Θα στεγαστούν στο Μουσείο Ακρόπολης»
Reuters

Τον δρόμο για την Ελλάδα θα πάρουν μέσα στο 2023 τα γλυπτά του Παρθενώνα. Τον επαναπατρισμό των μαρμάρων προαναγγέλλει δημοσίευμα των βρετανικών Sunday Times, που κάνει λόγιο για συμφωνία «win-win» της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Όπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Sunday Times, τα γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να στεγαστούν σε ένα «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η ελληνο-βρετανική συμφωνία «win-win», για την οποία μιλά η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Βρετανίας, προβλέπει την επιστροφή των μαρμάρων πριν από το τέλος του χρόνου.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε στους Sunday Times ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των ηλικίας 2.500 ετών αρχαιοτήτων παραμένουν αμετακίνητες. Παράλληλα πρόκρινε την ιδέα για ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, εμπόριο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Πριν πάντως από τον επόμενο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στον πρώην υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο πλευρές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, κρατώντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Το δημοσίευμα των Times:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις