Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

«Good Luck, Darling» – Τι γράφει ο διεθνής τύπος για την Τερέζα Μέι

«Good Luck, Darling» – Τι γράφει ο διεθνής τύπος για την Τερέζα Μέι

Κεντρικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η Τερέζα Μέι και η πρόταση μομφής σε βάρος της, που δεν πέρασε. Η νίκη της Μέι θα προκαλέσει ανακούφιση στις Βρυξέλλες, αλλά όχι παραχωρήσεις,εκτιμά ο Guardian. Μπορεί να επιβίωσε προς το παρόν. Οι μέρες της, ωστόσο, στην «κορυφή» είναι μετρημένες, αναφέρει ο Economist.

«Good Luck, Darling», είναι o κεντρικός τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της Daily Mail που συνοδεύει φωτογραφία της βρετανίδας πρωθυπουργού να αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και τον σύζυγό της, τον «βράχο» της, να την αποχαιρετά κουνώντας το χέρι του, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον της.

Η Τερέζα Μέι νίκησε το πραξικόπημα των Τόρις για την συμφωνία του Brexit, αλλά μένει λαβωμένη, γράφει ο Guardian. Η Τερέζα Μέι εξασφάλισε την υποστήριξη του κόμματός της για την παραμονή της στην πρωθυπουργία- αλλά περισσότερό από το ένα τρίτο των συντηρητικών βουλευτών ψήφισε εναντίον της, προϊδεάζοντας για την δύσκολη μάχη που έχει μπροστά της για να περάσει την συμφωνία της για το Brexit από το κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αναμένεται να κάνουν ουσιαστικές υποχωρήσεις: σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε αναμένεται να υπάρξει σύντομη δήλωση έξι παραγράφων όπου η ΕΕ θα βεβαιώνει ότι το «backstop δε συνιστά επιθυμητή κατάληξη», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian

Κατά τα άλλα, η ΕΕ θα επιμείνει ότι η «συμφωνία δεν θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα .

Σύμφωνα με τον Economist , η Μέι μπορεί να κέρδισε στη χθεσινή ψηφοφορία –όχι όμως όπως θα ήθελε. Οι πιθανότητες που έχει να κερδίσει την επόμενη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο φαντάζουν τώρα ακόμα λιγότερες. Και αναβλητική όπως πάντα, αρνείται να δηλώσει πότε θα «έρθει» η συμφωνία της στο κοινοβούλιο –αν και υπουργοί υποσχέθηκαν ότι αυτό θα γίνει πριν τις 21 Γενάρη. Η πρωθυπουργός προσπαθεί να «πουλήσει» μια συμφωνία έχοντας υπερβεί σε μεγάλο βαθμό τις «κόκκινες γραμμές» της. Μπορεί να επιβίωσε προς το παρόν. Οι μέρες της, ωστόσο, στην «κορυφή» είναι μετρημένες,εκτιμά ο Economist

Oι Financial Times γράφουν ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραμένει στη θέση της αλλά τίποτα δεν άλλαξε γι’ αυτήν –δίνει την εντύπωση ηγέτη-ζόμπι. Δεν υπήρξε κάθαρση –τα ρήγματα στο κόμμα της δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ θα εξακολουθεί να προσπαθεί να «πουλήσει» την ίδια συμφωνία συναντώντας την ίδια αντίσταση –μόνο κάποια σημαντική υποχώρηση εκ μέρους των Βρυξελλών θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιβίωσε της πρότασης μομφής, της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα απειλής κατά της ηγεσία της, καθώς δέχεται επικρίσεις για την διαχείριση των συνομιλιών για το Brexit, γράφουν οι New York Times υπό τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι επιβιώνει της αμφισβήτησης της ηγεσίας της, αλλά το σχέδιο του Brexit συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο». Η εφημερίδα επισημαίνει την ταπεινωτική δέσμευση που αναγκάσθηκε να αναλάβει η βρετανίδα πρωθυπουργός για να κρατηθεί στην εξουσία: ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Τερέζα Μέι «έσωσε το τομάρι της», γράφει η Figaro. Προς το παρόν. Η πρωθυπουργός επιβίωσε της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της από τους πολιτικούς της αντιπάλους της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του κόμματός της … παραμένει όρθια, αλλά λαβωμένη από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, που ξεπερνά το πλήθος της πτέρυγας των σκληρών» του Brexit.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από εκατό βουλευτές δεν της έχουν πλέον εμπιστοσύνη είναι αρκετά ανησυχητικό, γράφει η Liberation. Γνωρίζει ότι θα χρειασθεί να εξασφαλίσει νέες υποχωρήσεις (των Βρυξελλών) εάν θέλει να προσπαθήσει να πείσει τους 117 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και της Πολιτικής Διακήρυξης.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η Μέι κέρδισε λίγο ακόμα χρόνο –αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία. Η απώλεια του ηθικού κύρους είναι αποφασιστικής σημασίας ακόμα κι αν κερδηθεί μια ψηφοφορία. “H πρόκληση για τη Μέι παραμένει η ίδια: πώς θα εξασφαλίσει εκείνη τη συμφωνία που θα κερδίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών; Σήμερα στις Βρυξέλλες θα ζητήσει νέο συμβιβασμό. Ακόμα, όμως κι αν αποσπάσει κάποια νομική δέσμευση εκ μέρους της ΕΕ σχετικά με το backstop αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορέσει να κερδίσει τη στήριξη του DUP ή των πλέον σκληροπυρηνικών επικριτών της”, γράφουν οι Times

Η Τερέζα Μέι και οι οπαδοί του Brexit γλείφουν τις πληγές τους

«Η Μέι και οι οπαδοί του Brexit γλείφουν τις πληγές τους» μετά από τη μάχη για την ηγεσία, γράφει το Politico, σημειώνοντας ότι η βρετανή πρωθυπουργός κέρδισε τη μάχη για την ηγεσία , αλλά δεν έχει επαρκή υποστήριξη για το σχέδιό της για το Brexit. «Οι οπαδοί του Brexit αστόχησαν στην τελική βολή, αλλά πλήγωσαν την πρωθυπουργό», η οποία αν και βγήκε κερδισμένη στη χθεσινή κοινοβουλευτική μάχη, εντούτοις το κόστος ήταν υψηλό για την εξουσία και την αξιοπιστία της, καθώς, σύμφωνα με το Politico, σε μία «τελευταία ζαριά» ανέλαβε αντιφατικές δεσμεύσεις που ίσως αποδειχθεί αδύνατο να τις πραγματοποιήσει. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας με 200 ψήφους υπέρ της παραμονής της έναντι 117, αποτέλεσμα «απέλπιδο» σε κανονικές συνθήκες που ωστόσο την προστατεύει από περαιτέρω αμφισβήτηση από το ίδιο το κόμμα της για τους επόμενους 12 μήνες δηλώνει εύγλωττα ότι λείπουν από την Theresa May 100 ψήφοι για την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς την οποία δεν μπορεί να περάσει το σχέδιο Brexit από το Κοινοβούλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις