Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φρίκη! Εκτελούν ανήλικους στο Ιράν

Φρίκη! Εκτελούν ανήλικους στο Ιράν

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τηνΤετάρτη τις αρχές του Ιράν να σταματήσουν να εκτελούν ανήλικους μετά τον απαγχονισμό τριών ακόμη καταδικασθέντων σε θάνατο.

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως και χωρίς όρους να επιβάλει την ποινή του θανάτου για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ανήλικους κάτω των 18 ετών, και να προχωρήσει προς την πλήρη κατάργηση της εσχάτης των ποινών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το HRW, το οποίο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την πρόσφατη εκτέλεση τριών νεαρών στο Ιράν.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο Αμιρχοσεΐν Πουρτζαφάρ, 18 ετών, εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου στο Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη, για τον βιασμό και τον φόνο ενός 3χρονου κοριτσιού, τον οποίο διέπραξε όταν ήταν 16 ετών.

Εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού τον Αλί Καζεμί

Στις 30 Ιανουαρίου ο Αλί Καζεμί, 22 ετών, εκτελέστηκε στο Μπουσέρ για έναν φόνο που είχε διαπράξει όταν ήταν 15 ετών, ενώ «οι αρχές εκτέλεσαν στη Νοουσάχρ τη Μαχμπουμπέχ Μοφιντί η οποία αναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 13 ετών και είχε καταδικαστεί για τον φόνο του συζύγου της το 2014, όταν ήταν 17 ετών».

Την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού του Καζεμί είχε καταδικάσει και η Ένωση του Ιμάμη Αλί, μια ιρανική μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας και προσπαθεί να προστατεύσει τους ανήλικους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

«Τις τελευταίες ημέρες είχαν δοθεί υποσχέσεις που μας έκαναν να ελπίζουμε ότι δεν θα επιβληθεί αμέσως η ποινή», σχολίασε η ΜΚΟ στη σελίδα της στο Instagram, επισημαίνοντας ότι ο Καζεμί ήταν ο «τρίτος» ανήλικος που εκτελέστηκε από τις αρχές του έτους στο Ιράν.

«Ο αριθμός αυτός προέρχεται από τα στοιχεία που διαθέτουμε και είναι πιθανό στην πραγματικότητα να είναι μεγαλύτερος», εξήγησε.

Σύφμωνα με το HRW, το Ιράν είναι μία από τις τέσσερις χώρες παγκοσμίως (μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και την Υεμένη) που εξακολουθεί να εκτελεί ανήλικους, αν και έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών, βάσει της οποίας οι χώρες θα πρέπει να φροντίζουν να μην επιβάλλεται η θανατική ποινή «για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από άτομα κάτω των 18 ετών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις