Κόσμος

Η Γερμανία θέλει να αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ για να τους δώσει στην Ουκρανία – «Κλειδί» η άδεια του Τραμπ

Δημοσίευμα της BILD αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από τις προσπάθειες και τις ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Να παραδώσει πολύτιμα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot στην Ουκρανία εξετάζει η Γερμανία, όπως αποκαλύπτει σημερινό (04.07.2025) δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD.

Ειδικότερα, η Γερμανία προσπαθεί να βρει τρόπο να αγοράσει πυραυλικά συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ προκειμένου να τα δώσει μετά στην Ουκρανία, κάτι όμως το οποίο προϋποθέτει την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Γερμανία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει δύο συστήματα Patriot, αν και η παράδοσή τους υπόκειται ακόμη στην έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πύραυλοι Patriot θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την προστασία της Ουκρανίας από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και το Κίεβο διαθέτει επί του παρόντος μόνο τέσσερα από αυτά τα συστήματα.

Η BILD επισημαίνει ακόμη ότι η Ουκρανία αρχικά προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει επιπλέον συστήματα Patriot απευθείας από τις ΗΠΑ και κατόπιν στράφηκε στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση διαβίβασε το αίτημα για δύο συστήματα στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά παραμένει ασαφές εάν οι πρόσφατα επιβληθέντες περιορισμοί των ΗΠΑ στην προμήθεια πυραύλων από την Ουκρανία θα μπορούσαν να εμποδίσουν και αυτή την πιθανή συμφωνία.

Η διακοπή των παραδόσεων αμερικανικών όπλων φέρεται επίσης να συζητήθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα όπλα που επηρεάστηκαν δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν βραχυπρόθεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν συστήματα Patriot από τα δικά τους αποθέματα.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας φοβούνται, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι οι συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν σκόπιμα στην εξάντληση του αποθέματος πυραύλων Patriot της Ουκρανίας και η απόφαση των ΗΠΑ έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Στο Βερολίνο υπάρχει μάλιστα η ανησυχία ότι οι υπάρχουσες αμυντικές δυνατότητες δεν επαρκούν για την απόκρουση των επιθέσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock