Κόσμος

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε ψήφισμα που περιόριζε τις εξουσίες του Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν, υποστηρικτής του πολέμου, τάχθηκε κατά, ενώ ο συνάδελφός του Ραντ Πολ ήταν το μοναδικό μέλος του ρεπουμπλικανικού κοινοβουλευτικού λόχου που ψήφισε υπέρ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

H Αμερικανική Γερουσία απέρριψε σχέδιο ψηφίσματος με σκοπό να περιοριστούν οι εξουσίες του Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, λόγω της σθεναρής υποστήριξης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν είχε εισηγηθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γερουσία με σκοπό να «διαταχθεί οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να απόσχουν από εχθροπραξίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το Κογκρέσο».

Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε (53 ψήφοι κατά, 47 υπέρ). Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν, υποστηρικτής του πολέμου, τάχθηκε κατά, ενώ ο συνάδελφός του Ραντ Πολ ήταν το μοναδικό μέλος του ρεπουμπλικανικού κοινοβουλευτικού λόχου που ψήφισε υπέρ.

Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανές πως εννοεί να ενισχύσει και να επεκτείνει την εκτελεστική εξουσία σε βάρος της νομοθετικής αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, ο Τιμ Κέιν, μαζί με άλλους δημοκρατικούς, ήθελε να επαναβεβαιωθεί ότι το Κογκρέσο είναι ο μοναδικός θεσμός, δυνάμει του αμερικανικού Συντάγματος, που έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει πόλεμο.

«Οι Αμερικανοί θέλουν ο πρόεδρος Τραμπ να μειώσει τις τιμές–όχι να μας σέρνει σε ανώφελους κι αιώνιους πολέμους», τόνισε ο γερουσιαστής που εκλέγεται στη Βιρτζίνια προχθές Τρίτη. Καταγγέλλει από το Σάββατο τον πόλεμο που κήρυξε «παράνομα» ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους.

Μετά την –διαβαθμισμένη άκρως απόρρητη– ενημέρωση των γερουσιαστών από στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού, ιδίως του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, την Τρίτη, ο κ. Κέιν τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν παρουσιάστηκε καμιά απόδειξη από κυβερνητικής πλευράς για την ύπαρξη «άμεσης απειλής του Ιράν» για τις ΗΠΑ.

Δείτε στο live του newsit.gr όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αυτό το ζήτημα, η «άμεση απειλή», βρίσκεται στην καρδιά του διαλόγου για τη νομιμότητα του πολέμου που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και τυπικά μόνο το Κογκρέσο μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο, νόμος του 1973 επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ να διατάσσει περιορισμένης έκτασης στρατιωτικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί –διαπραχθείσα ή επαπειλούμενη– επίθεση εναντίον της χώρας.

Στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε από το Μαρ-α-Λάγκο την επίθεση το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ακριβώς στην «άμεση» απειλή που ήγειρε κατ’ αυτόν το Ιράν, χωρίς να πείσει τη δημοκρατική αντιπολίτευση επ’ αυτού.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο παρόμοιο με αυτό που εισηγήθηκε ο κ. Κέιν στη Γερουσία, αργότερα σήμερα. Και σε αυτό το σώμα της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας όμως αναμένεται η πρωτοβουλία να αποτύχει.

«Η ιδέα ότι θα αφαιρέσουμε την εξουσία από τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεών μας, τον πρόεδρο, να τελειώσει τη δουλειά είναι τρομακτική προοπτική για μένα», είπε χθες ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

«Είναι επικίνδυνο, και ελπίζω –και πιστεύω– ότι έχουμε επαρκείς ψήφους για να το απορρίψουμε», πρόσθεσε ο «speaker» απευθυνόμενος στον Τύπο στο Καπιτώλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μπιλ Γκέιτς καταθέτει στο Κογκρέσο για τον Τζέφρι Επστάιν: Ελπίζω να βρουν δικαίωση τα θύματα
Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε παράνομη πράξη που να σχετίζεται με τον Επστάιν, ωστόσο, διατηρούσε επαγγελματική σχέση και τον είχε συναντήσει επανειλημμένα μεταξύ 2011 και 2014
Μπιλ Γκέιτς
Υπόθεση Lyhanna: Σοκαριστική αποκάλυψη – Ο πατέρας του Ζερόμ Μπαρελά είχε κατηγορηθεί για βιασμό από εγγονή του το 2013
Η 26χρονη σήμερα κοπέλα είχε καταγγείλει τότε πολλαπλά περιστατικά που φέρεται να έλαβαν χώρα όταν η ίδια ήταν μεταξύ 10 και 13 ετών, στο σπίτι του παππού της - Στο αρχείο η υπόθεση
Οργή στη Γαλλία για την δολοφονία της 11χρονης Lyhanna
«Πόλεμος» Ερντογάν – Νετανιάχου και στη μέση η Κύπρος: Εάν απειληθούν τα δικαιώματα  της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η απάντηση μας θα είναι πολύ σαφής και πολύ σκληρή
Νετανιάχου: «Ο αντισημίτης τύραννος Ερντογάν, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει κηρύγματα περί ηθικής στο κράτος του Ισραήλ»
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 8