Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Κίνα καλεί την ΕΕ να σταματήσει τα «ανεύθυνα σχόλια» για τη σύλληψη της δημοσιογράφου του Bloomberg

Η Κίνα καλεί την ΕΕ να σταματήσει τα «ανεύθυνα σχόλια» για τη σύλληψη της δημοσιογράφου του Bloomberg
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να κάνει «ανεύθυνα σχόλια», ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, μετά την προτροπή των Βρυξελλών προς τo Πεκίνο να αφήσει ελεύθερους όλους τους δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί εξαιτίας της δουλειάς τους σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σύλληψη της Κινέζας Χέιζ Φαν, η οποία εργάζεται για το Bloomberg.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχές συνέλαβαν την Φαν, η οποία εργάζεται για το γραφείο του Bloomberg στο Πεκίνο, ως ύποπτη ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η ΕΕ κάλεσε τις κινεζικές αρχές να προσφέρουν στην Φαν «ιατρική βοήθεια αν είναι απαραίτητο, πρόσβαση σε συνήγορο της επιλογής της και τη δυνατότητα να έχει επαφές με την οικογένειά της». Επίσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται στην Κίνα σε σχέση με τη δουλειά τους ως δημοσιογράφων.

Click4more: Συνελήφθη δημοσιογράφος του Bloomberg στο Πεκίνο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο ότι οι κινεζικές αρχές εγγυώνται τον σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Φαν.

«Η κυβέρνηση της Κίνας προστατεύει την ελευθερία του λόγου των πολιτών σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

«Καλούμε την πλευρά της ΕΕ να σεβαστεί ειλικρινά την κυριαρχία του δικαστικού συστήματος της Κίνας και να σταματήσει να κάνει ανεύθυνα σχόλια», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις