Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

«Η Κίνα θέλει θέλει να μεγαλώσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της σε πρωτοφανές επίπεδο»

«Η Κίνα θέλει θέλει να μεγαλώσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της σε πρωτοφανές επίπεδο»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αυτό λένε εμπειρογνώμονες. Ότι δηλαδή, η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της σε πρωτοφανές επίπεδο ώστε να αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ της σε περίπτωση σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, η Κίνα διαθέτει ένα οπλοστάσιο 350 πυρηνικών κεφαλών, μακράν πίσω από τη Ρωσία (4.477) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3.708).

Ωστόσο το Πεκίνο μπορεί μέχρι το 2035 να διαθέτει 1.500 πυρηνικές κεφαλές, προβλέπεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο.

«Η Κίνα φαίνεται να μην θέλει πια να αρκείται σε μερικές εκατοντάδες πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της», λέει ο Ματ Κόρντα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, μιας αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που μελετά κυρίως τη διάδοση των πυρηνικών.

Μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της το 1964, η Κίνα αρκέσθηκε να διατηρήσει ένα μικρό οπλοστάσιο και δεμσεύθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πρώτη πυρηνικό όπλο, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα προσφύγει σ’ αυτό παρά μόνο αν γίνει στόχος πυρηνικών η ίδια.

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενθάρρυνε έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο του οποίου βελτιώθηκαν κυρίως οι πυρηνικές δυνατότητές της.

«Η Κίνα αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή την πιο σημαντική επέκταση και εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεών της σε ολόκληρη την ιστορία της», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Λόγκαν, καθηγήτης στο Κολέγιο Ναυτικού Πολέμου (Naval War College), ενός ινστιτούτου έρευνας και εκπαίδευσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα αυτή επιδιώκει όχι μόνο να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων, αλλά επίσης να βελτιώσει την ικανότητά της να τα εκτοξεύει – από το έδαφος, από ένα αεροπλάνο ή από ένα υποβρύχιο.

Η Κίνα κατασκευάζει εξάλλου «με ταχύτητα» εγκαταστάσεις εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και αριθμεί συνολικά περισσότερα από 300 σιλό, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Υπάρχουν ωστόσο εμπόδια στην ταχεία ενίσχυση από την Κίνα του πυρηνικού οπλοστασίου της, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς διαθέτει περιορισμένα μέσα για να παράγει τα σχάσιμα υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών. Η Ρωσία θα μπορούσε δυνητικά να της προσφέρει τη βοήθειά της.

Το Πεκίνο και η Μόσχα δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν την πυρηνική συνεργασία τους κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις