Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η κόντρα Λαγκάρντ – Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους προβλέπει πακέτο 86 δισ ευρώ. Το πακέτο αυτό ωστόσο θα περιλαμβάνει και χρήματα από το ΔΝΤ και κάπου εδώ προκύπτει και η σοβαρή εμπλοκή που ακούει στο όνομα χρέος. Η εμπλοκή εδράζεται στην απαίτηση του ΔΝΤ για βιωσιμότητα του χρέους που παραπέμπει σε κούρεμα την ώρα που η γερμανική πλευρά δεν συζητά καν ένα ενδεχόμενο κουρέματος…

Όπως λέει το πρακτορείο Bloomberg το ΔΝΤ, που απαιτεί από τις χώρες στις οποίες δανείζει να έχουν βιώσιμο χρέος και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ζητήσει από τα 187 άλλα κράτη-μέλη να εγκρίνει μια συμφωνία μέχρι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να χαλαρώσουν σημαντικά τους όρους για τα υφιστάμενα δάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα τόσο η Κριστιν Λαγκάρντ όσο και η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να κάνουν και οι δύο πίσω. Ωστόσο η Merkel εμφανίζεται απρόθυμη να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους, ενώ η Lagarde, ερωτηθείσα σε ραδιοφωνική συνέντευξη εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε, “η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι”. Κάπως έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε