Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες

Σε μια δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή προχώρησε ο Αντόνιο Γκουτέρες του ΟΗΕ λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς αλλά και την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Η Λωρίδα της Γάζα είναι αντιμέτωπη με «έλλειψη νερού, ηλεκτρισμού και απολύτως απαραίτητων προμηθειών», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων ιατρικών εφοδίων και καυσίμων του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ «μπορούν να σταλούν μέσα σε μερικές ώρες» στον θύλακα, συνέχισε, καλώντας το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού να επιτραπεί «να μεταφέρει αυτές τις προμήθειες στη Γάζα με ασφάλεια και ανεμπόδιστα» στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

«Αφήστε αμέσως ελεύθερους τους ομήρους»

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει «αμέσως» και «χωρίς όρους» ελεύθερους τους ομήρους.

«Ο καθένας από αυτούς τους δυο στόχους ισχύει αυτός καθαυτόν. Δεν πρέπει να γίνουν διαπραγματευτικά χαρτιά», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, τονίζοντας πως θεώρησε «καθήκον του» να απευθύνει τις δυο εκκλήσεις «αυτή τη δραματική στιγμή, καθώς στεκόμαστε στο χείλος της αβύσσου στη Μέση Ανατολή».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, ενώ άλλοι 150 είναι όμηροι.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, και 9.600 τραυματίες στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού σε μια εβδομάδα και κάτι.

Αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και μετά τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα – με έκταση 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων –, ενόψει της έναρξης ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του, κατά τον ΟΗΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις