Η νεοκλεγείσα πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γράμπαρ - Κιτάροβιτς, δήλωσε ότι θα αποστείλει πρόσκληση στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς για να παραστεί στην επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων της στο Ζάγκρεμπ.
“Θα είναι μία καλή ευκαιρία για επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των χωρών μας”, είπε η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σε δημοσιογράφους, χθες στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ όπου υπέβαλε παραίτηση από τη θέση της βοηθού ΓΓ της Συμμαχίας.Η κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς πρόσθεσε, θα απευθύνει πρόσκληση και στην πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, καθώς η Κροατία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η νέα πρόεδρος της Κροατίας σημείωσε, ότι το Ζάγκρεμπ δεν θα εμποδίσει τη Σερβία, ούτε τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία τους προς την Ένωση, αλλά θα επιμείνει στην εκπλήρωση όλων των κριτηρίων και στην επίλυση των διμερών διαφορών.
Αμέσως μετά την νίκη της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία, την περασμένη Κυριακή η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς προκάλεσε αναταραχή στη Σερβία, επειδή συμπεριέλαβε τη σερβική επαρχία Βοϊβοντίνα στη λίστα των κρατών με τα οποία συνορεύει η χώρα της, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι ήταν “ένα εσκεμμένο γλωσσικό ολίσθημα”, αλλά δεν θα ζητήσει επίσημη απολογία.
Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς συνεχάρησαν την Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς για την εκλογή της στην προεδρία της Κροατίας.
Ο κ. Νίκολιτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία την επόμενη περίοδο θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Σερβίας και Κροατίας και στην ειρήνη και στη συνεργασία στην περιοχή.
Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι επιθυμεί καλή συνεργασία με το Ζάγκρεμπ.