Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η πριγκίπισσα Αμαλία της Ολλανδίας έζησε ένα χρόνο στην Ισπανία λόγω απειλών από τη μαφία

Η πριγκίπισσα Αμαλία της Ολλανδίας έζησε ένα χρόνο στην Ισπανία λόγω απειλών από τη μαφία
Reuters

Η διάδοχος του ολλανδικού θρόνου, πριγκίπισσα Αμαλία, έζησε στην Ισπανία για τουλάχιστον έναν χρόνο εξαιτίας των σοβαρών απειλών που δεχόταν από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος της Ολλανδίας, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας της.

Η πριγκίπισσα Αμαλία πήγε για σπουδές στη Μαδρίτη, εξαιτίας θεμάτων ασφαλείας και είχε περισσότερη ελευθερία κινήσεων εκεί, αναφέρουν πηγές που επικαλείται η δημόσια τηλεόραση της Ολλανδίας, NOS.

Αυτό που προηγουμένως ήταν μόνο φήμες επιβεβαιώθηκε από τον βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ:

«Πέρυσι, οι συνθήκες ανάγκασαν την κόρη μου να διαμείνει στη Μαδρίτη. Από εκεί, μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές της. Όλα αυτά [έγιναν] δυνατά χάρη στην αφοσίωση […] των Μεγαλειοτήτων τους. Πρόκειται για μια συγκινητική επίδειξη φιλίας. Θα ήθελα να τους εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου».

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο η νεαρή γαλαζοαίματη ζούσε και σπούδαζε στην ισπανική πρωτεύουσα για περισσότερο από ένα έτος. Η Ολλανδή πριγκίπισσα μιλά άπταιστα ισπανικά αφού χώρα καταγωγής της μητέρας της είναι η Αργεντινή.

Υπενθυμίζεται πως η πριγκίπισσα Αμαλία στην έναρξη των σπουδών της στο Άμστερνταμ είχε αποφασίσει να ζει σε κοινόχρηστη φοιτητική εστία, κάτι που είχε προκαλέσει εντύπωση.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό όταν, το φθινόπωρο του 2022, ξεκίνησαν οι απειλές για τη ζωή της αναγκάζοντάς την να φύγει από τη φοιτητική εστία και να επιστρέψει στο παλάτι.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2022 είχε γίνει γνωστό ότι οι απειλές απαγωγής από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος της Ολλανδίας είχαν ωθήσει τις αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πριγκίπισσα και τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Η βασίλισσα Μαξίμα είχε δηλώσει τότε πως η κόρη της δεν μπορούσε να απολαύσει τη ζωή που ζούσαν οι συνομίληκοί της.

Απειλές από το οργανωμένο έγκλημα

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης η 20χρονη πριγκίπισσα Αμαλία δέχεται απειλές για την ασφάλειά της εδώ και μερικά χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η νεαρή γαλαζοαίματη είχε εγκατασταθεί στην εστία του πανεπιστημίου όπου σπούδαζε μαζί με φίλες της, στο Άμστερνταμ. Όμως, ένα μήνα αργότερα επέστρεψε στο παλάτι «Huis ten Bosch» στη Χάγη.

Αν και το πρωτόκολλο ασφαλείας για την πριγκίπισσα έγινε πιο αυστηρό οι απειλές για την ασφάλειά της δεν έπαψαν. Υπό τον φόβο των απειλών η πριγκίπισσα δεν έβγαινε έξω παρά μόνο για να πάει στο πανεπιστήμιο.

«Δεν έβγαινε από το σπίτι. Δεν ζούσε στο Άμστερνταμ, δεν μπορούσε να βγει έξω. Οι επιπτώσεις ήταν πολύ δύσκολες για εκείνη», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2022 η βασίλισσα Μάξιμα, η οποία σε κοινή συνέντευξη με τον βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ επιβεβαίωσε πως η κόρη τους εγκατέλειψε την εστία του πανεπιστημίου εξαιτίας απειλών.

Αν και τα μέτρα φύλαξης γύρω από την εστία είχαν γίνει πιο αυστηρά, οι Αρχές φοβόντουσαν το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής.

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου τον Οκτώβριο του 2022, πως η ζωή για την πρωτότοκη κόρη του, που σπουδάζει πολιτική, ψυχολογία, δίκαιο και οικονομικά, είναι «πραγματικά δύσκολη».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf» ανέφερε πως η ασφάλεια της πριγκίπισσας Αμαλίας έχει αναβαθμιστεί, ενώ αποδέκτης παρόμοιων απειλών την ίδια περίοδο υπήρξε και ο Ολλανδός πρωθυπουργος Μαρκ Ρούτε.

Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας έχει τρεις κόρες, την 20χρονη Αμαλία, την 18χρονη Αλεξία και την 17χρονη Αριάδνη.

Πριν από έναν χρόνο, ο Βίλεμ Αλεξάντερ μίλησε για τις σπουδές της κόρης του σε ένα podcast: «Αβεβαιότητα, έλλειψη ελευθερίας, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας και αυτό που θέλετε να το μεταδώσετε στα παιδιά σας» δήλωσε.

H πριγκίπισσα Αμαλία από τον Φεβρουάριο έχει επιστρέψει στο Άμστερνταμ όπου σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία, Νομική και Οικονομικά. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις