Κόσμος

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε 49 δημοσιογράφους, πολιτικούς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας στη Βρετανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε δεκάδες Βρετανούς δημοσιογράφους και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Ρωσία, οι κυρώσεις αυτές είναι μια «απάντηση» στις κυρώσεις και τις πιέσεις της Δύσης στα ρωσικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης και αφορούν 49 Βρετανούς πολίτες, εκ των οποίων οι 29 είναι δημοσιογράφοι ή στελέχη βρετανικών ειδησεογραφικών οργανισμών.

Μεταξύ των δημοσιογράφων είναι και πολλοί που εργάζονται για το BBC, τις εφημερίδες The Guardian, Daily Telegraph, Independent και Times και το τηλεοπτικό κανάλι Sky News. «Δεν τους επιτρέπεται πλέον η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία» ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατηγορώντας τους ότι «διαδίδουν ψευδείς και μονόπλευρες πληροφορίες» για τη Ρωσία και «τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ντονμπάς».

Ρωσία: Η μαύρη λίστα 

Ο κατάλογος περιλαμβάνει γνωστούς δημοσιογράφους, παρουσιαστές, συντάκτες και αρχισυντάκτες εφημερίδων. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν τα ονόματα του Πολ Άνταμς και του Νικ Ρόμπινσον, γνωστών δημοσιογράφων του BBC, της αρχισυντάκτριας της Guardian Κάθριν Βάινερ, του δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας Σον Γουόκερ, του χρονικογράφου των Financial Times Γκίντεον Ράτσμαν και της Σόφι Ριτζ, που παρουσιάζει την κεντρική πολιτική εκπομπή του Sky News.

«Με τις προκατειλημμένες εκτιμήσεις τους συμβάλλουν επίσης στην υποδαύλιση της ρωσοφοβίας στη βρετανική κοινωνία», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Οι άλλοι 20 Βρετανοί στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις συνδέονται με την αμυντική βιομηχανία και κατά συνέπεια ευθύνονται για τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας με δυτικά όπλα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού ναύαρχος Μπέντζαμιν Κέι, ο υφυπουργός Άμυνας Τζέρεμι Κουίν και στελέχη των εταιρειών BAE Systems και Thales UK.

«Είναι λυπηρό, όχι όμως και αναπάντεχο», σχολίασε ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν και το «μυστικό παλάτι» των 100 εκατ. λιρών στην κατεχόμενη Κριμαία – Κρυοθάλαμος, ιδιωτικό νοσοκομείο και χρυσά μπάνια
Σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, οι εσωτερικοί χώροι ξεπερνούν σε χλιδή άλλα γνωστά παλάτια του Πούτιν - Αποκαλυπτική έρευνα της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι
Βλαντιμίρ Πούτιν
Politico: ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο λόγω των εντάσεων με την Τουρκία
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι» ότι η Κύπρος θα επιτρέψει η εχθρικότητά της προς την Τουρκία να επηρεάσει τις αμυντικές προτεραιότητες της Ευρώπης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Χάος στα δρομολόγια της Eurostar παραμονές Πρωτοχρονιάς – Ακυρώνονται «μέχρι νεωτέρας» όλα τα δρομολόγια από και προς Λονδίνο
Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της σήραγγας της Μάγχης, καθώς και τεχνικό πρόβλημα σε αμαξοστοιχία της Le Shuttle - Δείτε φωτογραφίες
Eurostar train