Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η Σουηδία “ανοίγει” για όσους έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Σουηδία

Να χαλαρώσει τα (όποια) περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, στην πλειοψηφία τους μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αποφάσισε η Σουηδία. Αυτό ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Περίπου το ένα πέμπτο των Σουηδών έχει εμβολιασθεί, περιλαμβανομένου του συνόλου των ηλικιωμένων που ζουν σε οίκους ευγηρίας, και οι εμβολιασμοί στη Σουηδία επεκτείνονται σταδιακά στον γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι άνθρωποι μπορούν να συναντώνται με άλλους εκτός της κοινωνικής τους «φούσκας» – ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους – και οι κοινές εκδηλώσεις στους οίκους ευγηρίας μπορούν να επαναληφθούν. Οι συνταξιούχοι που έχουν εμβολιασθεί μπορούν επίσης και πάλι να πάνε για ψώνια στα καταστήματα.

«Τώρα μία εμβολιασμένη γιαγιά μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «μία μικρή χαλάρωση» των περιορισμών και ότι και αυτοί που έχουν εμβολιασθεί δεν θα μπορούν ακόμη να ζουν τις ζωές τους κανονικά με συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων, ούτε να σταματήσουν την εξ αποστάσεως εργασία όταν αυτό είναι δυνατόν.

Click4more Φινλανδία ανοίγει τα εστιατόρια την επόμενη εβδομάδα

Η Σουηδία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά το Σαν Μαρίνο και οι αρχές προειδοποιούν ότι δεν είναι η ώρα για την χαλάρωση των μέτρων για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιασθεί αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει διαφορά στην πίεση προς το σύστημα υγείας ή την διάδοση της επιδημίας γενικώς», δήλωσε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Σχεδόν τα 2,2 εκατομμύρια Σουηδοί επί πληθυσμού 10,4 εκατομμυρίων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αλλά το πρόγραμμα εμβολιασμού παρουσιάζει καθυστερήσεις λόγω του ρυθμού της τροφοδοσίας και ανησυχιών για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων των Astra Zeneca και Johnson & Johnson.

Η Σουηδία περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύονται με την Ρωσία την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις