Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο – «Μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ»

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο – «Μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ»

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως έκανε γνωστό το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα» ανέφερε επίσης η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, πιθανόν πρόκειται για πύραυλο μακρού βεληνεκούς, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Είναι η δεύτερη εκτόξευση στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες ημέρες, αφού καταδίκασε τις επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα.

Οι δυο πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο ένας από τους οποίους πιθανόν ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), εγείρουν «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά» τις οπλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, πρόσθεσε ο Κισίντα, υπενθυμίζοντας πως παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη χώρα εξαιτίας των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

«Μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ»

Επίσης η Ιαπωνία ανέφερε πως ο πύραυλος αυτός είναι ικανός να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ», εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας.

Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων προτού καταπέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Όμως, «σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της τροχιάς του και ανάλογα με το βάρος της κεφαλής» που φέρει, «θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει για πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ θα βρισκόταν εντός της εμβέλειάς του», εξήγησε ο Σίνγκο Μιγιάκε, μέλος της ιαπωνικής άνω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας.

Η πτήση του διήρκεσε 73 λεπτά, διευκρίνισε ο Μιγιάκε σε δημοσιογράφους.

Νότια Κορέα: Σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη

Η Σεούλ «καταδικάζει σθεναρά» επίσης την εκτόξευση.

Έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» εξαιτίας της εκτόξευσης στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Κυανού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε αυτές που χαρακτήρισε επικίνδυνες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τις συνέπειές τους βαραίνει την ίδια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις