Κυριακή, 19 Μαΐ
22oC Αθήνα

Η Βραζιλία στη «δίνη» φονικών βροχοπτώσεων: Πέντε νεκροί, 18 αγνοούμενοι και ποτάμια που ξεχειλίζουν

Η Βραζιλία στη «δίνη» φονικών βροχοπτώσεων: Πέντε νεκροί, 18 αγνοούμενοι και ποτάμια που ξεχειλίζουν

«Κύμα» σφοδρών βροχοπτώσεων «σαρώνει» τη νότια Βραζιλία με τουλάχιστον πέντε ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλους 18 να αγνοούνται.

Η κακοκαιρία με τις φονικές βροχοπτώσεις έπληξε 77 δήμους της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντου Σουλ στη νότια Βραζιλία.

Περίπου εκατό άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους και άλλοι περίπου 200 κατευθύνονται σε καταφύγια, σύμφωνα με στοιχεία των πολιτειακών αρχών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις προσπάθειες της πολιτείας και των δήμων «για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αντανάκλαση της κλιματικής αλλαγής που πλήττει τον πλανήτη», τόνισε μέσω X ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κυβερνήτη Εντουάρντου Λάιτε.

Τις επόμενες ώρες ο όγκος των βροχοπτώσεων αναμένεται να «παραμείνει υψηλός» και «όλα» τα ποτάμια στην πολιτεία έχουν φθάσει «σε επίπεδα ανώτερα των ορίων συναγερμού», προειδοποίησε η πολιτειακή κυβέρνηση σε δική της ανακοίνωση.

Στα τέλη Μαρτίου σφοδρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Βραζιλία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους στις πολιτείες Ρίο ντε Ζανέιρο και Εσπίριτου Σάντου.

Η νότια και η νοτιοανατολική Βραζιλία πλήττονται από ψυχρό μέτωπο που διαδέχθηκε κύμα ακραίας ζέστης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις