Δευτέρα, 22 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Υεμένη “σκοτώνει” τα παιδιά της! Θερίζει ο υποσιτισμός

Υεμένη παιδιά
Φωτογραφία Reuters

Τα στοιχεία της οργάνωσης Save the Children σοκάρουν. Χιλιάδες παιδιά, κάτω των πέντε ετών, έχουν πεθάνει στην Υεμένη τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας του πολέμου.

Η ΜΚΟ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περίπου 85.000 παιδιά στην Υεμένη, κάτω των πέντε ετών, πιθανόν να έχουν πεθάνει από οξύ υποσιτισμό τα τρία και πλέον χρόνια (2015 -2018) που διαρκεί ο πόλεμος.

Ο αριθμός αυτός είναι αντίστοιχος με ολόκληρο τον παιδικό πληθυσμό κάτω των πέντε ετών στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας, το Μπέρμιγχαμ, προσθέτει η οργάνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα ότι έως και 14 εκατομμύρια Υεμενίτες βρίσκονται στο κατώφλι του λιμού.

Ο Οργανισμός επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση.

Η Υεμένη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στον πόλεμο, που κλιμακώθηκε το 2015 όταν η υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούτι, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο Μανσούρ Χάντι να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ως αποτέλεσμα του εμφυλίου έχουν εκθέσει όλο και περισσότερες οικογένειες στον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία κατηγορεί τον αποκλεισμό για αυτό το φαινόμενο. Η Save the Children ποστηρίζει ότι με βάση έρευνές της αν δεν αντιμετωπιστεί ο οξύς υποσιτισμός, περίπου το 20-30% των παιδιών θα πεθαίνουν κάθε χρόνο.

“Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες άλλα λιμοκτονούν μέχρι θανάτου και αυτό είναι πλήρως αποτρέψιμο”, λέει ο διευθυντής της οργάνωσης στην Υεμένη Τάμερ Κιρόλος.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι ζωές περίπου 150.000 παιδιών κινδυνεύουν στην πόλη Χουντάιντα όπου υπάρχει “δραματική αύξηση” των αεροπορικών επιδρομών πάνω από την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις