Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αποκλείστηκε δικηγόρος από τη νομική υπεράσπιση της Huawei

ΗΠΑ: Αποκλείστηκε δικηγόρος από τη νομική υπεράσπιση της Huawei
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μία Αμερικανίδα δικαστής απέκλεισε χθες τον Τζέιμς Κολ, έναν δικηγόρο από την Ουάσινγκτον από τη νομική υπεράσπιση της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Huawei, σε υπόθεση τραπεζικής απάτης, αλλά και παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων.

Η δικαστής Αν Ντόνελι από Περιφερειακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, εξέδωσε την απόφασή της, μετά την εισήγηση ομοσπονδιακών δικαστών, σύμφωνα με την οποία, η προηγούμενη εργασία του Κολ στο υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του 2011-2015, δημιουργεί υπόβαθρο σύγκρουσης συμφερόντων.

“Υπάρχει ένα ‘ουσιαστικό ρίσκο’ ότι ο Κολ μπορεί να χρησιμοποιήσει ‘εμπιστευτική πληροφόρηση για γεγονότα’ την οποία απέκτησε ενώ υπηρετούσε ως εισαγγελέας ώστε “να βελτιώσει ουσιαστικά” την παρούσα στρατηγική υπεράσπισης της Huawei,” είχαν υποστηρίξει οι εισαγγελείς σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τον Μάιο.

“Ενθαρρύνει τους προμηθευτές της να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους εκτός της αμερικανικής οικονομίας”

Στο μεταξύ, με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, στο Reuters, ο κινεζικός κολοσσός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών “Huawei” ενθαρρύνει τους προμηθευτές του να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία και να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριέλαβε την Huawei Technologies Co Ltd στην μαύρη λίστα των εταιριών (the entity list), μετά από ανησυχίες για τις δραστηριότητες της, ως προς την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή, είχε ως συνέπεια να ασκηθεί πίεση σε ορισμένους από τους προμηθευτές της Huawei στις ΗΠΑ να καταθέσουν αιτήσεις, για την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων, σε βάρος της αμερικανικής εταιρίας.

Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στην αμερικανική κυβέρνηση, οι κινήσεις της Huawei, ώστε να μετακινήσει την αλυσίδα των προμηθειών της εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ρος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις