Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δεν σταματούν να χαιρετίζουν την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων και να συγχαίρουν τον Ζάεφ!

ΗΠΑ: Δεν σταματούν να χαιρετίζουν την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων και να συγχαίρουν τον Ζάεφ!
φωτογραφία: Reuters

Τρία 24ωρα μετά την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων, να εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του Συντάγματος, και τα συγχαρητήρια των Αμερικανών ακόμη συνεχίζονται…

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, να εκθειάσει την απόφαση αλλά και να συγχαρεί κατ’ ιδίαν απόψε στα Σκόπια τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Πάλμερ τόνισε ότι η απόφαση της 19ης Οκτωβρίου αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενισχύει τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ζάεφ: Αποφύγαμε μία εθνική τραγωδία – Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι με την απόφαση της Βουλής της χώρας, αποφεύχθηκε η εκδήλωση μίας ενδεχόμενης σοβαρής πολιτικής κρίσης, η οποία, όπως είπε, θα είχε “καταστροφικά” αποτελέσματα για την πατρίδα του.

Ακόμη, ο Ζάεφ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την αμέριστη στήριξη που προσφέρουν στη χώρα του, σχετικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής και ευρωπαϊκής της πορείας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε, επίσης, με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, ακόμη και με βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Δεν δέχθηκε, όμως, να συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ούτε και με τον Σκοπιανό Πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις