Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες άρχισαν να… κουράζονται με τη στήριξη στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες άρχισαν να… κουράζονται με τη στήριξη στην Ουκρανία

Ο κόσμος στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να… κουράζεται και να αλλάζει γνώμη με την απόφαση της κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να δώσει γη και ύδωρ στην Ουκρανία και να την στηρίξει με κάθε μέσο στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Όπως φαίνεται σε δημοσκόπηση του Reuters, οι πολίτες στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη για την στήριξη του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του προς την Ουκρανία και την συνεχή παροχή βοήθειας μέσω εκατομμυρίων δολαρίων και πανάκριβων όπλων για να αντιμετωπίσει το Κίεβο την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόλις το 58% των πολιτών στις ΗΠΑ υποστηρίζει πλέον την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να αλλάζουν δραματικά στάση τους τελευταίους μήνες στο όλο θέμα. Για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2022 σε αντίστοιχη έρευνα το 73% του αμερικανικού λαού ήταν υπέρ της συνεχής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Και μάλιστα η πτώση ήρθε λίγο μετά την επίσκεψη που είχε κάνει ο Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Τα ζόρια για την κυβέρνηση Μπάιντεν και οι πιέσεις των Ρεπουμπλικανών

Η… κούραση του λαού των ΗΠΑ στο θέμα της στήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται σφοδρή επίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους για την άνευ όρων στήριξη προς το Κίεβο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι στα μαχαίρια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους, το οποίο περιορίζει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ.

Η αμερικανική αντιπολίτευση ζητάει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ άμεσες περικοπές δαπανών, έτσι ώστε να… τιθασευτεί το τεράστιο έλλειμμα και λέει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα δισεκατομμύρια δολάρια που δίνει η κυβέρνηση στην Ουκρανία.

Η άνευ όρων βοήθεια στην Ουκρανία ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει και στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του 2024. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, άσκησε σφοδρή κριτική στην «λευκή επιταγή» του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Ομάδα των Ρεπουμπλικάνων ζητάει να διακοπεί η βοήθεια 

Προς το παρόν, πάντως, οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο υποστηρίζουν τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, καλώντας μάλιστα, την Ουάσιγκτον να στείλει πιο ισχυρά όπλα. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα μέσα στους Ρεπουμπλικάνους, που έχει αντίθετη άποψη.

Μια ομάδα δεξιών Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλε ψήφισμα, με το οποίο ζητούσε τη διακοπή της βοήθειας. Η ομάδα αυτή όμως, είναι μικρή σε αριθμό. Μόλις 11 Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες από τους 222 στη Βουλή υπέγραψαν το ψήφισμα.

Η Ρέιτσελ Ρίζο, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, πάντως, προειδοποίησε ότι είναι λάθος να αγνοηθεί η ομάδα αυτή.

«Η επιρροή που έχει η μικρή ομάδα δεν έχει φανεί ακόμη, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που θα μας απασχολησει», είπε ο Ρίζο.

«Κούραση» και σε άλλες χώρες

Αλλαγή στάσης και… κούραση του κόσμου στην βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία υπάρχει και σε άλλες χώρες.

Στα τέλη του περασμένου έτους παγκόσμια δημοσκόπηση της Ipsos είχε δείξει μεν ότι η πλειοψηφία μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Από την άλλη, όμως, υπήρξαν διαφωνίες σε δυο χώρες, την Ουγγαρία και την Ιταλία. Και φυσικά όσο περνάει ο καιρός δεν αποκλείεται να έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση κι άλλοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις