Κόσμος

ΗΠΑ – Εκλογές 2016: Πως το αποτέλεσμα επηρεάζει το Κογκρέσο

Το αποτέλεσμα των σημερινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά και το αποτέλεσμα των εκλογών για το Κογκρέσο. Τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα που εκλέγει πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, επιτυγχάνει επίσης ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα και στο Κογκρέσο, αναφορικά με την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της φετινής γενικής προεκλογικής εκστρατείας, οι εκλογές στη Γερουσία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι δύο πολιτικές παρατάξεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, στόχευσαν ρεαλιστικά στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας κάθε πλευρά, τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες.

Στο Μιζούρι, ο Δημοκρατικός Τζέισον Κάντερ, αποτελεί ουσιαστική πολιτική πρόκληση έναντι του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, ενώ στην Πενσιλβάνια, η Δημοκρατική Κέιτι Ματζίντι απειλεί τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, Πατ Τούμι.

Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν από την Αριζόνα (προεδρικός υποψήφιος το 2008) και ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ, που εκλέγεται στη Γερουσία για 30 χρόνια, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ουσιαστικό προβάδισμα επανεκλογής.

Σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, η Γερουσία υπό τη νέα της σύνθεση θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από το πιο πολιτικό κόμμα έχει την πλειοψηφία. Οι γερουσιαστές θα κληθούν να αποφασίσουν για το διορισμό νέου ανώτατου δικαστή.

Παράλληλα, ο έλεγχος του ενός ή των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, εξασφαλίζει ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις αποφάσεις του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου, ιδίως όταν αυτός ανήκει στο αντίθετο πολιτικά στρατόπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Βενεζουέλα στα πρόθυρα πολέμου: Ο Τραμπ στέλνει αεροπλανοφόρο για να διαλύσει τα καρτέλ ναρκωτικών – Αντιδρά ο Μαδούρο
«Μηχανεύονται νέο αιώνιο πόλεμο, υπόσχονταν πως δεν θα αρχίσουν ποτέ ξανά πόλεμο και κατασκευάζουν έναν πόλεμο τον οποίο θα αποτρέψουμε», τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο
Ντόναλντ Τραμπ
«ΗΠΑ και Ρωσία κοντά στη λύση για την Ουκρανία – Σημαντικό ότι ο Ζελένσκι αναγνώρισε τις γραμμές των μετώπων», λέει το Κρεμλίνο
«Χαμηλός ο αντίκτυπος των νέων κυρώσεων στο πετρέλαιο», εκτίμησε ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας - «Η συνάντηση Τραμπ με Πούτιν δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε»
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 35