Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Εσωκομματική ”φαγούρα” στους Ρεπουμπλικανούς – Βουλευτές κατά Τίλερσον

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Δύο υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές άσκησαν κριτική στον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να έχει “μία σωστή προσέγγιση”στην Συρία. Παράλληλα, οι Γερουσιαστές του καταλόγισαν έλλειψη προσοχής στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 

“Οι δηλώσεις του για την Συρία πραγματικά με τάραξαν. Όχι, ο Πούτιν δεν έχει δίκιο στο ζήτημα της Συρίας,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Λιντσεϊ Γκράχαμ.

Σε ξεχωριστές τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις τόσο ο Γκράχαμ, όσο και ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν που έχει ισχυρό λόγο για θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν τις δηλώσεις που έκανε ο Τίλερσον την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία “είναι πιθανό να έχει την σωστή προσέγγιση” και οι ΗΠΑ τη λάθος προσέγγιση στην Συρία.

Η Ρωσία υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ανταρτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση του από την εξουσία.

Ο Μακέιν δήλωσε στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι μετάνιωσε που ψήφισε την τοποθέτηση του Τίλερσον στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καθώς τα σχόλια του για την “σωστή προσέγγιση” της Ρωσίας στην Συρία, του προκάλεσαν αναστάτωση και θυμό. “Γνωρίζω πως ήταν η σφαγή. Γνωρίζω πως οι Ρώσοι ήξεραν ότι ο Άσαντ θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα. Και να λένε ότι έχουμε την λάθος προσέγγιση;” αναρωτήθηκε ο Μακέιν.

Click4more: Τραμπ – Πούτιν εμπιστευτικό! Χάκερς, Συρία… συναυλία! “Μέσα” στην ιστορική συνάντηση

 Οι δύο Γερουσιαστές υποστήριξαν τον διορισμό του Τίλερσον τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, για τις σχέσεις του με την Ρωσία όταν ήταν εκτελεστικός διευθυντής του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil.

Τόσο ο Γκράχαμ, όσο κι ο Μακέιν επισκέφτηκαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίζοντας “απόντα” τον Αμερικανό ΥΠΕΞ από τις δύο χώρες, ενώ του καταλόγισαν ευθύνες για την αποτυχία πλήρωσης σημαντικών θέσεων αξιωματούχων στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. “Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το υπουργείο των Εξωτερικών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Αξιωματούχος του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κριτική που δέχθηκε ο Τίλερσον από τους δύο Γερουσιαστές, τόνισε η επίτευξη της νέας εκεχειρίας στις νοτιοδυτικές περιοχές της Συρίας, με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι αυτό που περιέγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ως “η δυναμική συνεργασίας με την Ρωσία, παρά τις ανοιχτές διαφορές που υπάρχουν,” προκειμένου “να παραχθεί σταθερότητα και να εξυπηρετηθούν αμοιβαία συμφέροντα ασφάλειας.” Ο ίδιος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, δήλωσε ότι το υπουργείο επανεξετάζει ενεργά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο για τους διορισμούς στελεχών. 

Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε