Κόσμος

ΗΠΑ: Η Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εισβάλλει στη Συρία

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εισβάλλει με στρατό στη Συρία καθώς μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να “θέσει σε κίνδυνο” τα κεκτημένα του πολέμου κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη χώρα αυτή, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η Τουρκία άρχισε στις 20 Νοεμβρίου μπαράζ αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία σφυροκοπώντας θέσεις Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται “τρομοκρατικές” από την Άγκυρα.

Και ο πρόεδρός της, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να διατάξει την έναρξη χερσαίας επιχείρησης “όταν έρθει η ώρα”.

“Η συνέχιση των μαχών, και ειδικότερα μια χερσαία επιχείρηση, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα κέρδη που τόσο δύσκολα αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του ΙΚ και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή”, δήλωσε ο ταξίαρχος της πολεμικής αεροπορίας Πατ Ράιντερ στους δημοσιογράφους.

Η πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης “συνεχίζει να μας ανησυχεί και απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναγνωρίζοντας παράλληλα τη νομιμότητα των απαιτήσεων ασφαλείας της Άγκυρας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι), που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μάχες του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που εξεδίωξαν τους μαχητές του ΙΚ από την περιοχή.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τις επιδρομές της ύστερα από μια επίθεση με έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου, κατηγορώντας ως υπαίτιους τους Κούρδους, κάτι που εκείνοι απέρριψαν.

Ο Ράιντερ διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στη βορειοανατολική Συρία μείωσαν τις κοινές τους περιπολίες με τους συμμάχους τους των ΣΔΔ. “Μειώσαμε τον αριθμό των περιπολιών γιατί (…) τις πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τις ΣΔΔ και αυτές έχουν μειώσει τις περιπολίες τους”, εξήγησε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν περίπου 900 στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία, στο πλευρό των ΣΔΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe