Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

ΗΠΑ και Ταϊβάν ξεκινούν συνομιλίες για το εμπόριο με «φόντο» την κλιμάκωση από την Κίνα

ΗΠΑ και Ταϊβάν ξεκινούν συνομιλίες για το εμπόριο με «φόντο» την κλιμάκωση από την Κίνα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ώρα που κλιμακώνεται σοβαρά η ένταση με την Κίνα.

Οι συνομιλίες γίνονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έγινε γνωστή τον περασμένο Ιούνιο και ήδη οδήγησε σε μια πρώτη συνάντηση τον ίδιο μήνα, μεταξύ στελεχών των κυβερνήσεων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, αφού θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι κομμάτι της.

Πέρα από την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδύσεων, οι συνομιλίες θα αφορούν επίσης τις αντιδράσεις σε «πολιτικές και μεθόδους αντίθετες στην αγορά», φράση που ελάχιστες αμφιβολίες αφήνει πως αναφέρεται στην Κίνα.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσιγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της πρόθεσης των ΗΠΑ να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο τους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, επισκέφθηκε τη νήσο, ακολουθούμενη από ομάδα αμερικανών κοινοβουλευτικών τη Δευτέρα.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση την επίσκεψη της εξέχουσας Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Ταϊπέι και Ουάσιγκτον ήδη συνδέονται, από το 1994, με «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που πάντως δεν είναι επίσημη διεθνής συμφωνία.

Η υπογραφή συμφωνίας για το εμπόριο «θα ενισχύσει τις ανταλλαγές και τις επενδύσεις» και «θα προωθήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για τους εργαζομένους μας και τις εταιρείας μας», ανέφερε η Σάρα Μπιάνκι, αναπληρώτρια Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις