Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Καθηγητής έσπασε το ρεκόρ υποθαλάσσιας διαβίωσης με 74 μέρες – Πάει για τις 100

ΗΠΑ: Καθηγητής έσπασε το ρεκόρ υποθαλάσσιας διαβίωσης με 74 μέρες – Πάει για τις 100

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ έσπασε το ρεκόρ υποθαλάσσιας διαβίωσης, καθώς έχει μείνει για 74 μέρες σε ένα ειδικό θάλαμο κάτω από το νερό και μάλιστα δεν θέλει να μείνει εκεί. Θέλει να πάει το ρεκόρ ακόμα παραπάνω, καθώς έχει βάλει στόχο να μείνει εκεί για 100 μέρες.

Ο καθηγητής Τζόζεφ Ντιτούρι, ο οποίος είναι και υποβρύχιος ερευνητής έκλεισε 74 μέρες κάτω από το νερό μέσα σε ένα ειδικό θάλαμο – καταφύγιο για αυτοδύτες που βρίσκεται στον πυθμένα μιας λιμνοθάλασσας βάθους 10 μέτρων στο Κι Λάργκο των ΗΠΑ.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής μπήκε στον θάλαμο της λιμνοθάλασσας των ΗΠΑ στην 1η Μαρτίου και δεν θέλει να φύγει από εκεί, παρά το ότι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας διαβίωσης, αφού έχει μείνει 74 μέρες κάτω από το νερό.

Το καθημερινό του πρόγραμμα

Η 74η μέρα που ο Τζόζεφ Ντιτούρι έμεινε κάτω από την επιφάνεια του νερού στο καταφύγιο Jules Undersea Lodge έμοιαζε με όλες τις άλλες που βρίσκεται εκεί. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ τήρησε πιστά το πρόγραμμά του και το μενού του.

Έφαγε ένα πρωτεϊνούχο γεύμα με αυγά και σολομό, το οποίο μαγείρεψε στο φούρνο μικροκυμάτων που υπάρχει στον θάλαμο, έκανε την γυμναστική του και φυσικά έριξε και τους ύπνους του.

https://twitter.com/jamiestuartTV/status/1653081492543750159?s=20

Μέσα σε όλα συνέχισε κανονικά και την έρευνά του που περιλαμβάνει καθημερινά πειράματα φυσιολογίας για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται στη μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση.

Καθηγητές και οι προηγούμενοι κάτοχοι του ρεκόρ

Το προηγούμενο ρεκόρ των 73 ημερών, δύο ωρών και 34 λεπτών κατείχαν δυο άλλοι πανεπιστημιακοί καθηγητές των ΗΠΑ. Ο λόγος για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Μπρους Καντρέλ και Τζέσικα Φέιν. Είχαν κάνει το ρεκόρ στον ίδιο θάλαμο το 2014.

Ο Τζόζεφ Ντιτούρι όμως θέλει να πάει το ρεκόρ στις 100 μέρες, μένοντας στον υποθαλάσσιο θάλαμο – καταφύγιο ως τις 9 Ιουνίου. «Είναι τιμή μου να έχω το ρεκόρ, αλλά έχουμε ακόμη περισσότερη δουλειά και επιστήμη να κάνουμε», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

Να ζουν άνθρωποι σε θαλάμους για μεγάλα διαστήματα

Στόχος της έρευνας του καθηγητή είναι κάποια στιγμή να μπορούν να ζήσουν άνθρωποι για μεγάλα διαστήματα μέσα σε ειδικούς θαλάμους στα βάθη της θάλασσας.

«Η ιδέα εδώ είναι να κατοικήσουμε τους ωκεανούς του κόσμου, να τους φροντίζουμε ζώντας σε αυτούς και να τους φερόμαστε πραγματικά καλά», δήλωσε ο Τζόζεφ Ντιτούρι.

Τι του λείπει

Ο καθηγητής μίλησε και για το πράγμα που του λείπει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα

«Αυτό που μου λείπει περισσότερο από το να βρίσκομαι στην επιφάνεια είναι κυριολεκτικά ο ήλιος. Ο ήλιος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή μου. Συνήθως πηγαίνω στο γυμναστήριο στις πέντε και μετά επιστρέφω έξω και βλέπω την ανατολή του ήλιου», είπε ο Τζόζεφ Ντιτούρι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις