Δευτέρα, 20 Μαΐ
28oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Ξεπουλάνε» τα χάπια άμβλωσης – Ποια εταιρεία τα συνταγογραφεί και σε ποιες πολιτείες επιτρέπονται

ΗΠΑ: «Ξεπουλάνε» τα χάπια άμβλωσης – Ποια εταιρεία τα συνταγογραφεί και σε ποιες πολιτείες επιτρέπονται
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μια υπηρεσία που παρέχει συνταγογραφούμενα χάπια άμβλωσης… ξεπουλάει, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση του ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, λόγω της διαρροής του προσχεδίου γνωμοδότησης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, στο οποίο ανατρέπεται η ιστορική απόφαση του 1973.

Τότε, είχαν νομιμοποιηθεί οι αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, με τις γυναίκες να απευθύνονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία για τα χάπια ώστε να αποφύγουν τους όποιους περιορισμούς επιβληθούν, σε ενδεχόμενη απόφαση των δικαστών να ακυρώσουν αυτή του 1973.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο αυτό, που διέρρευσε αργά τη Δευτέρα από την ιστοσελίδα Politico, είναι αυθεντικό, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν αντικατοπτρίζει την τελική απόφαση των δικαστών η οποία θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιουνίου.

Αυξανόμενος αριθμός πολιτειών στις ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αμβλώσεις και πολλές αναμένεται να απαγορεύσουν εντελώς την επέμβαση αν τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση του 1973.

Τα χάπια που προκαλούν τον τερματισμό μιας κύησης και μπορούν να σταλούν μέσω του ταχυδρομείου στο σπίτι της ενδιαφερόμενης χωρίς να χρειάζεται αυτή να επισκεφθεί κλινική θεωρούνται μέσο για την παράκαμψη αυτών των περιορισμών.

Η εταιρεία που συνταγογραφεί τα χάπια άμβλωσης

Η Aid Access που παρέχει υπηρεσίες τηλεϊατρικής έχει την έδρα της στην Αυστρία και προσφέρει πρόσβαση σε φάρμακα άμβλωσης στις ΗΠΑ.

Η Κρίστι Πίτνεϊ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Forward Midwifery, μια υπηρεσία τηλεϊατρικής στην πόλη της Ουάσινγκτον που συνεργάζεται με την Aid Access, δήλωσε ότι ο αριθμός των γυναικών που ζητούν χάπια άμβλωσης ή πληροφορίες για τη χρήση τους μέσω του ιστότοπου της υπηρεσίας έχει τριπλασιαστεί μετά τη διαρροή του σχεδίου απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ιστότοπος της Aid Access είχε 38.530 επισκέπτες την Τρίτη, αύξηση σχεδόν κατά 2.900% σε σχέση με τους 1.290 τη Δευτέρα, επεσήμανε η Πίτνεϊ.

Στις 20 αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η συνταγογράφηση χαπιών άμβλωσης μέσω τηλεϊατρικής η Aid Access συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρείες, όπως αυτή της Πίτνεϊ, οι οποίες συναντούν διαδικτυακά την ενδιαφερόμενη και στέλνουν τη συνταγή στο τοπικό φαρμακείο.

Η Aid Access επιθυμεί να συνεργαστεί με παρόχους τηλεϊατρικής σε τέσσερις ακόμη πολιτείες. Οι υπόλοιπες 26 έχουν επιβάλει περιορισμούς στην άμβλωση και από αυτές οι 19 έχουν απαγορεύσει τη χρήση τηλεϊατρικής για τη συνταγογράφηση χαπιών άμβλωσης.

Προκειμένου να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια η Aid Access συνεργάζεται με γιατρούς στην Ευρώπη που συνταγογραφούν τα χάπια μέσω ενός φαρμακείου στην Ινδία που αποστέλλει φάρμακα μέσω ταχυδρομείου.

Αυτές οι πρακτικές δεν είναι νόμιμες, αλλά οι πολιτειακές αρχές στις ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι δεν διαθέτουν αποτελεσματικό τρόπο να ελέγχουν τις παραγγελίες από ξένους γιατρούς και φαρμακεία.

Το χάπι της άμβλωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 10η εβδομάδα της κύησης, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Πρόσφατα αυτός ο τρόπος τερματισμού της εγκυμοσύνης έγινε ο πιο κοινός στις ΗΠΑ, καθώς το 2020 αφορούσε το 54% του συνόλου των αμβλώσεων, σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις