Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Αυθεντικό το έγγραφο που διέρρευσε για τις αμβλώσεις – Έρευνα για την κατάργηση της ιστορικής απόφασης

ΗΠΑ: Αυθεντικό το έγγραφο που διέρρευσε για τις αμβλώσεις – Έρευνα για την κατάργηση της ιστορικής απόφασης
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Αυθεντικό είναι το εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και προαναγγέλλει το τέλος του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, όπως επιβεβαιώνει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όμως υπογραμμίζει ότι δεν αντιπροσωπεύει την «τελική» απόφαση του δικαστηρίου.

Το προσχέδιο γνωμοδότησης για τις αμβλώσεις διέρρευσε χθες Δευτέρα (2.5.2022) και είδε το φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Politico, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, με τον Τζο Μπάιντεν να καλεί τους πολίτες να προστατέψουν το «θεμελιώδες» δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή.

Στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, δικαστής Τζον Ρόμπερτς, τόνισε ότι «διέταξε έρευνα» για τη διαρροή αυτή. Το προσχέδιο φαίνεται να προαναγγέλλει την επιστροφή των ΗΠΑ στην κατάσταση που ήταν πριν από 50 χρόνια, όταν η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να αποφασίσει αν θα επέτρεπε ή θα απαγόρευε τις αμβλώσεις, όπως έχει κάνει ήδη η Οκλαχόμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εάν τελικά είναι σύμφωνη με το προσχέδιο, θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση μια σειρά άλλων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην αντισύλληψη ή τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για το ταξίδι του στην Αλαμπάμπα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι κατά την άποψή του θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν «όλες οι αποφάσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή» των Αμερικανών, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αναθεωρήσει την απόφαση του 1973 για τις αμβλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις