Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ο Τζον Μακέιν σταματά την θεραπεία για τον καρκίνο

ΗΠΑ: Ο Τζον Μακέιν σταματά την θεραπεία για τον καρκίνο

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν αποφάσισε να σταματήσει την θεραπεία στην οποία υποβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιθετική μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει, έναν χρόνο αφότου αποκάλυψε ότι έχει προσβληθεί από γλοιοβλάστωμα.

“Ο Τζον ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβίωσής του” ανέφερε η οικογένεια, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της ασθένειας και η ηλικία του Μακέιν –είναι 81 ετών– τον οδήγησαν στην απόφαση να διακόψει τη θεραπεία.

“Με τη συνήθη αποφασιστικότητά του, επέλεξε τώρα να διακόψει την ιατρική θεραπεία”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Μακέιν, που εκπροσωπεί την Αριζόνα στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων εδώ και 35 χρόνια, είχε ανακοινώσει πέρσι ότι οι γιατροί διέγνωσαν τον καρκίνο τον Ιούλιο του 2017 και την προηγούμενη χρονιά δεν μετείχε στις συνεδριάσεις της Γερουσίας. Τον Απρίλιο υποβλήθηκε επίσης σε χειρουργική επέμβαση για μια λοίμωξη στο έντερο.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποια είναι η κατάσταση της υγείας του γερουσιαστή και πρώην υποψήφιου για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2008, όταν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

“Σας ευχαριστούμε όλους για τη συνεχή υποστήριξή σας και τις προσευχές σας. Δεν θα είχαμε φτάσει τόσο μακριά χωρίς εσάς. Μας δώσατε τη δύναμη να συνεχίσουμε” ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η κόρη του, Μέγκαν Μακέιν, απευθυνόμενη στους φίλους και τους συναδέλφους του πατέρα της που εδώ και έναν χρόνο τον επισκέπτονταν στο σπίτι του στην Αριζόνα.

“Αγαπώ τον άνδρα μου με όλη μου την καρδιά. Ο Θεός να ευλογεί εκείνους που τον φροντίζουν”, έγραψε από την πλευρά της η σύζυγός του, Σίντι.

Ο Μακέιν, είχε συγκρουστεί έντονα τα δύο τελευταία χρόνια με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μακέιν δεν παραιτήθηκε από τη Γερουσία, αλλά δεν έχει εμφανιστεί στο Καπιτώλιο από τον Δεκέμβριο του 2017. Αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο έχουν δημοσιευτεί μόνο ελάχιστες φωτογραφίες του, στο σπίτι του ή ενώ κάνει τον περίπατό του.

Παρ’ όλ’ αυτά, παρέμεινε μάχιμος στην πολιτική. Πέρσι το καλοκαίρι αψήφησε τον Τραμπ, για τον οποίο δεν έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή του, και καταψήφισε τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που είχε προτείνει ο πρόεδρος. Συνέχισε να τον επικρίνει ολοένα και συχνότερα, χαρακτηρίζοντάς τον “ελλιπώς ενημερωμένο” και “παρορμητικό”. Και στα απομνημονεύματά του, που εκδόθηκαν τον Μάιο φέτος, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την “συμπάθεια” που τρέφει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τζον Μακέιν προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών: ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν ναύαρχοι. Ο ίδιος έγινε πιλότος στην πολεμική αεροπορία και πολέμησε στο Βιετνάμ όπου τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε. Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, εξελέγη αρχικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το 1986 στη Γερουσία, εκπροσωπώντας την Πολιτεία του, την Αριζόνα, ανελλιπώς από τότε μέχρι και σήμερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις