Κόσμος

ΗΠΑ: ”Πόλεμος” μεταξύ κυβέρνησης και social media για το απόρρητο των χρηστών

Σε διαρκείς αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως βρίσκονται μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook, η Microsoft και το Twitter. Ο λόγος είναι πως προσπαθεί να τις εμποδίσει από το να αποκαλύπτουν στους χρήστες τους ότι υπόκεινται σε επιτήρηση από υπηρεσίες πληροφοριών, όταν αυτό συμβαίνει.
 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι τρεις εταιρείες έχουν αναπτύξει πολιτικές για να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με αιτήσεις που δέχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν την αποκάλυψη πληροφοριών κάποιου συγκεκριμένου λογαριασμού. Στις μόνες περιπτώσεις που οι εταιρείες συμμορφώνονται με τέτοιου είδους είναι όταν πρόκειται για απειλή ζωής, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και για τρομοκρατία.

Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να «φιμώσει» τις εταιρείες από το να ενημερώνουν τους χρήστες τους, στο ήμισυ περίπου όλων των περιπτώσεων.

 

Οι τεχνολογικές εταιρείες και πολλοί οργανισμοί που προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν την πρώτη και την τέταρτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, βάσει των οποίων προστατεύεται το δικαίωμα των εταιρειών να ενημερώνουν τους πελάτες τους εάν η κυβέρνηση διεξαγάγει έρευνα που αφορά στο άτομό τους και ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν η κυβέρνηση αναζητά ή προχωρά στην κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως αναφέρει η Guardian, επί του παρόντος, οι εταιρείες δεν μπορούν να αποκαλύψουν συγκεκριμένους αριθμούς, παρά μόνο ότι λαμβάνουν «0-499 αιτήματα μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών».

Το Twitter προσπαθεί να μιλήσει πιο ανοιχτά σχετικά με τα αιτήματα επιτήρησης που λαμβάνει τόσο από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών όσο και από ξένες κυβερνήσεις. Από την πλευρά της η Microsoft αμφισβητεί τη νομοθεσία που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η οποία επιτρέπει στα δικαστήρια να διατάσσουν κάποια εταιρεία να αποκρύπτει από τους πελάτες της το γεγονός ότι κυβερνητικές υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους στα μηνύματα του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο Νέφος.

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά της η Guardian, αυτές οι νομικές μάχες υπογραμμίζουν την αμήχανη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις εταιρείες τεχνολογίας. Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλες πιέσεις από τις κυβερνήσεις να βοηθούν σε εν εξελίξει έρευνες, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών από οποιαδήποτε κυβερνητική «εισβολή». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου