Κόσμος

ΗΠΑ: ”Πόλεμος” μεταξύ κυβέρνησης και social media για το απόρρητο των χρηστών

Σε διαρκείς αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως βρίσκονται μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook, η Microsoft και το Twitter. Ο λόγος είναι πως προσπαθεί να τις εμποδίσει από το να αποκαλύπτουν στους χρήστες τους ότι υπόκεινται σε επιτήρηση από υπηρεσίες πληροφοριών, όταν αυτό συμβαίνει.
 

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι τρεις εταιρείες έχουν αναπτύξει πολιτικές για να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με αιτήσεις που δέχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίες απαιτούν την αποκάλυψη πληροφοριών κάποιου συγκεκριμένου λογαριασμού. Στις μόνες περιπτώσεις που οι εταιρείες συμμορφώνονται με τέτοιου είδους είναι όταν πρόκειται για απειλή ζωής, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και για τρομοκρατία.

Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να «φιμώσει» τις εταιρείες από το να ενημερώνουν τους χρήστες τους, στο ήμισυ περίπου όλων των περιπτώσεων.

 

Οι τεχνολογικές εταιρείες και πολλοί οργανισμοί που προασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα υποστηρίζουν ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν την πρώτη και την τέταρτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, βάσει των οποίων προστατεύεται το δικαίωμα των εταιρειών να ενημερώνουν τους πελάτες τους εάν η κυβέρνηση διεξαγάγει έρευνα που αφορά στο άτομό τους και ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν η κυβέρνηση αναζητά ή προχωρά στην κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως αναφέρει η Guardian, επί του παρόντος, οι εταιρείες δεν μπορούν να αποκαλύψουν συγκεκριμένους αριθμούς, παρά μόνο ότι λαμβάνουν «0-499 αιτήματα μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών».

Το Twitter προσπαθεί να μιλήσει πιο ανοιχτά σχετικά με τα αιτήματα επιτήρησης που λαμβάνει τόσο από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών όσο και από ξένες κυβερνήσεις. Από την πλευρά της η Microsoft αμφισβητεί τη νομοθεσία που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η οποία επιτρέπει στα δικαστήρια να διατάσσουν κάποια εταιρεία να αποκρύπτει από τους πελάτες της το γεγονός ότι κυβερνητικές υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους στα μηνύματα του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο Νέφος.

Όπως καταλήγει στο δημοσίευμά της η Guardian, αυτές οι νομικές μάχες υπογραμμίζουν την αμήχανη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις εταιρείες τεχνολογίας. Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλες πιέσεις από τις κυβερνήσεις να βοηθούν σε εν εξελίξει έρευνες, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών από οποιαδήποτε κυβερνητική «εισβολή». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ μετά το τελεσίγραφο Τραμπ: Έχουμε χτυπήσει ως τώρα 13.000 στόχους στο Ιράν και 155 πλοία
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και στην περιφέρειά της κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ιρανικοί πύραυλοι από την άλλη εκτοξεύτηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης (07.04.2026) εναντίον του Ισραήλ
Israeli security forces and rescue teams work amid the rubble of a residential building struck by an Iranian missile in Haifa, Israel, Sunday, April 5, 2026. (AP Photo
Τραμπ για Ιράν: «Αν θέλουμε, το καταστρέφουμε μέσα σε 4 ώρες» – Το «όχι» της Τεχεράνης σε εκεχειρία και η «εμφάνιση» Χαμενεΐ
Την ώρα που η Μέση ανατολή φλέγεται, ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί το Ιράν στον απόηχο της λήξης του τελεσιγράφου του, απειλώντας ξανά να καταστρέψει όλες τις γέφυρες του Ιράν την Τρίτη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
12
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι βρήκε τις ταυτότητες και άλλα αντικείμενα των Αμερικανών πιλότων μετά την κατάρριψη του F-15
Ένοπλοι κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπισμού, παρουσίασαν στην κάμερα μια στρατιωτική ταυτότητα μέλους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και έγγραφο εισόδου από ισραηλινό συνοριακό έλεγχο
Ιράν