Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Στο 1% η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών από τον Πούτιν, αλλά…

ΗΠΑ: Στο 1% η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών από τον Πούτιν, αλλά…

Το αμερικανικό δίκτυο CNN δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τις πιθανότητες μιας πυρηνικής κλιμάκωσης στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε αναφερθεί ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε ότι «σε αυτό το στάδιο» εξετάζονται μόνο τα συμβατικά όπλα – μια αμφιλεγόμενη δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί είτε ως καθησυχαστική, είτε ως ανησυχητική, ανάλογα με το πώς κανείς την διαβάζει.

Το ρεπορτάζ του CNN γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενημερώνεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα από τον ανώτατο στρατηγό των ΗΠΑ που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει κάνει κινήσεις για να προετοιμάσει τα πυρηνικά όπλα της για χρήση – προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν “περισσότερο για την απειλή να τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο”.

Μια πηγή τόνισε ότι οι πιθανότητες ο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ήταν εξαιρετικά χαμηλές, τοποθετώντας τον «πήχη» στο 1%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις