Τετάρτη, 22 Μαΐ
28oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το διάστημα «τρώει» τα οστά των αστροναυτών – Σημαντική έρευνα για τις φιλόδοξες αποστολές του μέλλοντος

ΗΠΑ: Το διάστημα «τρώει» τα οστά των αστροναυτών – Σημαντική έρευνα για τις φιλόδοξες αποστολές του μέλλοντος

Μελέτη για την απώλεια οστικής μάζας σε αστροναύτες, ενισχύει την κατανόηση των συνεπειών της παραμονής στο διάστημα για το ανθρώπινο σώμα. Τα συμπεράσματα αυτά, είναι καθοριστικής σημασίας για το ενδεχόμενο υλοποίησης φιλόδοξων διαστημικών αποστολών στο μέλλον.

Μία μελέτη σχετικά με απώλεια οστικής μάζας σε 17 αστροναύτες που αποτέλεσαν πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενισχύει την κατανόηση των συνεπειών της παραμονής στο διάστημα για το ανθρώπινο σώμα, αλλά και των βημάτων που πρέπει να γίνουν για τη μετρίαση των συνεπειών αυτών.

Τα συμπεράσματα αυτά, είναι καθοριστικής σημασίας για το ενδεχόμενο υλοποίησης φιλόδοξων διαστημικών αποστολών στο μέλλον.

Η μελέτη συγκέντρωσε νέα δεδομένα για την απώλεια οστικής μάζας σε αστροναύτες και αναφορικά με την επίδραση των συνθηκών της διαστημικής μικροβαρύτητας, αλλά και σχετικά με το βαθμό ανάκτησης της πυκνότητας των οστών, μετά από την επιστροφή των αστροναυτών στη γη.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 14 άντρες και τρεις γυναίκες αστροναύτες με μέση ηλικία τα 47 έτη και τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών να κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και επτά μηνών και το μέσο όρο της χρονικής διάρκειας τους να φτάνει περίπου στους 5,5 μήνες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις