Δευτέρα, 3 Ιουν.
32oC Αθήνα

ΗΠΑ: Το Ισραήλ ξανασκέφτεται χερσαία επιχείρηση στη Ράφα – Νοσοκομεία στη Γάζα δέχονται πυρά

ΗΠΑ: Το Ισραήλ ξανασκέφτεται χερσαία επιχείρηση στη Ράφα – Νοσοκομεία στη Γάζα δέχονται πυρά
ΦΩΤΟ Reuters

Το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ για τη Ράφα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Πυρά δέχονται δύο νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους. Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», διαβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ τους δημοσιογράφους, αναφορικά με τα σχέδια που κάνει το Ισραήλ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται» κι είναι «εποικοδομητική», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αναφερόταν στις συζητήσεις ανάμεσα στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν, και κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το σαββατοκύριακο στο Ισραήλ.

«Αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά» στο πεδίο, πρόσθεσε. «Δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις – δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Το Ισραήλ άρχισε την 7η Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις σε ανατολικούς τομείς της Ράφας, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των ενός εκατ. και πλέον αμάχων που είχαν καταφύγει στην πόλη αυτή και είχαν παγιδευτεί.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Βομβαρδίζονται νοσοκομεία της Γάζας

Η λειτουργία δύο νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απειλείται, εξαιτίας των μαχών σε εξέλιξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, προειδοποίησαν χθες Τρίτη (21.05.2024) αξιωματούχοι, τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητική οργάνωση.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα, όχι μακριά από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, πολιορκείτο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ.

Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

«Ιατρικό προσωπικό και ασθενείς βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο. Η μετακίνησή τους από τη μια υπηρεσία στην άλλη κι από το ένα κτίριο του νοσοκομείου στο άλλο είναι εξαιρετικά δύσκολη», υπογράμμισε.

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για να του ζητήσει σχόλιο για το νοσοκομείο το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε.

Ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για «ασταμάτητα» πυρά τα οποία «προκάλεσαν ζημιές σε υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου», μέσα στο οποίο «έχουν παγιδευτεί» 148 μέλη του προσωπικού και 22 ασθενείς.

Η Ντούνια Ντεχίλι, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν μπαίνει ούτε βγαίνει κανείς και τίποτα» στο νοσοκομείο, εξαιτίας του φόβου ότι θα γίνει στόχος των ελεύθερων σκοπευτών.

Το νοσοκομείο είχε ήδη πολιορκηθεί τον Δεκέμβριο για μέρες.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου φοβάται πως να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, με ιατρικές ομάδες να γίνονται στόχοι, το νοσοκομείο να καταλαμβάνεται εξ εφόδου και το προσωπικό να συλλαμβάνεται», εξήγησε ο Μοχάμαντ Σάλεχ.

Μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία λειτουργούν

Στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο σφυροκοπά ο ισραηλινός στρατός μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, δεν απομένουν σε λειτουργία παρά 13 από τα 36 νοσοκομεία κι αυτά μόνο εν μέρει, τόνιζε τη 17η Μαΐου ο ΠΟΥ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης, κάτι που αρνείται η παλαιστινιακή οργάνωση, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Το περασμένο Σάββατο 11 Μαΐου, η Χαμάς ανέφερε ότι η πολιορκία του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, συνεχιζόταν για έβδομη ημέρα, κάνοντας λόγο για «εντατικοποίηση των επιδρομών».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη 12η Μαΐου πως άρχισαν να διεξάγουν «επιχείρηση» στην Τζαμπάλια, αφού διέταξαν μια ημέρα νωρίτερα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προσωρινά, επικαλούμενος προσπάθεια «της Χαμάς να αναδιοργανώσει την τρομοκρατική υποδομή και τις επιχειρήσεις της στη ζώνη» αυτή.

Οι πληροφορίες για το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, βόρεια από την Τζαμπάλια, «είναι ακόμα πιο ανησυχητικές», υπογράμμισε ο κ. Πέπερκορν.

«Την περασμένη εβδομάδα, με την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών γύρω από το νοσοκομείο, η ροή ασθενών και τραυματιών αυξήθηκε (…) όμως πλέον πλήττεται και το νοσοκομείο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή τη στιγμή, απομένουν ακόμη 20 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και 13 ασθενείς» και βρίσκεται σε εξέλιξη «εσπευσμένη απομάκρυνσή τους».

πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις