Το νομοσχέδιο έχει διακομματική υποστήριξη και έχει σαφείς προτάσεις για τον Αμερικανό Πρόεδρο αν η Τεχεράνη επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο
Μπορεί ο πόλεμος 12 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν να έληξε στις 24 Ιουνίου 2025, μετά τους ιστορικούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι πανίσχυρες «bunker buster» βόμβες τύπου GBU-57 (Massive Ordnance Penetrator – MOP) παραμένουν ακόμα στο προσκήνιο.
Η επιχείρηση «Midnight Hammer» των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που έπληξαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με τις καταστροφικές βόμβες MOP, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες ημέρες στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν στις ιρανικές πυρηνικές υποδομές, όπως παραδέχθηκε η Τεχεράνη.
Στο πλαίσιο αυτό, Αμερικανοί νομοθέτες κατέθεσαν χθες Τετάρτη (02.70.2025) διακομματικό νομοσχέδιο που προβλέπει την παράδοση των πανίσχυρων διατρητικών βομβών τύπου MOP στο Ισραήλ, με τίτλο «Bunker Buster Act» λόγω της δυνατότητάς τους να καταστρέφουν οχυρωμένες θέσεις και στρατηγικές υποδομές, όπως έγινε στην υπόγεια ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό.
WATCH
— Open Source Intel (@Osint613) June 26, 2025
Gen. Dan “Razin” Caine presented and played a video demonstrating how the GBU-57 bunker busters operate.
“Unlike a normal surface bomb, you won’t see an impact crater because they’re designed to deeply bury and then function … All six weapons at each vent at Fordow… pic.twitter.com/C7et3D06GI
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε από τον Δημοκρατικό βουλευτή Τζος Γκότχαιμερ από το Νιου Τζέρσεϊ και συνυποστηρίχθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μάικ Λόλερ από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να μεταφέρει στο Ισραήλ έναν αριθμό βομβών τύπου GBU-57 MOP μαζί με έναν αριθμό βομβαρδιστικών αεροσκαφών, σε περίπτωση που το Ιράν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Προς το παρόν, τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να χρησιμοποιούν τις βόμβες MOP είναι τα αμερικανικά stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-2, τα οποία δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα πέρα των ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το διακομματικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, αυτό εξουσιοδοτεί τις ΗΠΑ να «λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που το Ιράν επιδιώξει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο».
Σε κοινή δήλωση, ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικάνος ανέφεραν ότι η νομοθεσία κατατέθηκε για να «δοθεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ η εξουσία να μεταφέρει την bunker buster βόμβα τύπου MOP και τα αεροσκάφη [εννοεί τα B-2] που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά της στο Ισραήλ, εάν το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάπτυξης ενός πυρηνικού όπλου».
Οι Αμερικανοί νομοθέτες τόνισαν πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «διατήρηση του ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα αποτροπής του Ιράν»,, όπως μετέδωσε και το Fox News.
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο έχει προταθεί από τον Γκότχαιμερ δύο φορές στο παρελθόν τόσο το 2022 και όσο και το 2024, ωστόσο δεν κατάφερει να περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων.