Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιράκ: Ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Ιράκ: Ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Πολλές ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή με την κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη. Το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για «δύο ισχυρές εκρήξεις» που ακούστηκαν στη Βαγδάτη με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έπεσαν ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη ζώνη, όπου στεγάζονται πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Στην περιοχή ήχησαν οι σειρήνες. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι οι ρουκέτες έπεσαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων απόψε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έξι πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν στην πρωτεύουσα. Οι τρεις από αυτούς έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, την περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και πολλά κυβερνητικά κτίρια. Άλλοι τρεις πύραυλοι έπεσαν στη γειτονική συνοικία Τζαντρίγια.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 14 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μια φιλοϊρανική πολιτοφυλακή η οποία το Σάββατο προειδοποίησε τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να μην πλησιάζουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι επίκειται κάποια επιχείρηση εναντίον τους.

Αποχωρεί από το πρόγραμμα για τα πυρηνικά το Ιράν

Νέα βήματα για την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε το Ιράν το βράδυ της Κυριακής (5.1.2020).

Πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του ισχυρού άνδρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν και το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο “ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της”.

Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Ιράν: Η Χάιφα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στόχοι των αντιποίνων για τον Σουλεϊμανί

Ο πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε την Κυριακή (5.1.2020) ότι η πόλη Χάιφα του Ισραήλ και ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων της Τεχεράνης για τον φόνο του στρατιωτικού διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί.

“Η εκδίκηση του Ιράν απέναντι στην Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί θα είναι σκληρή… Η Χάιφα και τα ισραηλινά στρατιωτικά κέντρα θα συμπεριληφθούν στα αντίποινα”, είπε ο Μοχσέν Ρεζαεΐ, σε μια ομιλία του προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για να θρηνήσει τον Σουλεϊμανί.

Χεζμπολάχ: Ο Τραμπ θα καταλάβει όταν φτάσουν στις ΗΠΑ φέρετρα Αμερικανών στρατιωτών

Επιθέσεις κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα είναι “δίκαιη τιμωρία” για τον θάνατο του Σουλεϊμανί δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ Σάγεντ Νασράλαχ τόνισε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του Ιρανού στρατηγού.

Κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο Νασράλαχ σημείωσε πως η απάντηση δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο του Ιράν, αλλά και των συμμάχων του στην περιοχή.

Επιθέσεις κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα είναι “δίκαιη τιμωρία” απείλησε ο ίδιος, αναφερόμενος σε βάσεις, πολεμικά πλοία και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

“Όταν τα φέρετρα των Αμερικανών στρατιωτών και αξιωματικών θα μεταφέρονται στις ΗΠΑ, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν την περιοχή και ότι θα χάσουν τις εκλογές”, είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ιράκ: Να φύγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα

Στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Άντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε το κοινοβούλιο και εκείνο αποδέχτηκε να λάβει επειγόντως μέτρα για να τερματιστεί η παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την ήδη τεταμένη κατάσταση και το κλίμα που έγινε εκρηκτικό μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Στον πρεσβευτή Μάθιου Τούλερ δόθηκε το μήνυμα ότι “αυτές οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν επιθέσεις και καταδικαστέες πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή (5.1.2020).

Έκτακτη σύγκληση του ΝΑΤΟ για την κατάσταση μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση της συμμαχίας για τη Δευτέρα (6.1.2020), λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η συνεδρίαση, σε επίπεδο πρεσβευτών, θα έχει ως αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέφερε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές της Συμμαχίας συνήθως συνεδριάζουν μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών συναντιούνται δύο φορές τον χρόνο.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη για τις 15:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις