Κόσμος

Ιράν 2013: Ο λιθοβολισμός παραμένει αλλά ο δικαστής μπορεί να διαλέξει άλλη ποινή θανάτου

Το Ιράν διατήρησε στον νέο ποινικό κώδικά του την ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού για τη μοιχεία, μια τιμωρία που καταγγέλλεται από τις δυτικές χώρες, όμως το κείμενο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, αφήνει στο δικαστή το περιθώριο να αποφασίσει μια άλλη μορφή εκτέλεσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 225 του αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, ο δικαστής μπορεί να αλλάξει τον τρόπο της εκτέλεσης ενός καταδικασμένου “αν δεν υπάρχει η δυνατότητα λιθοβολισμού”. Η απόφασή του εντούτοις θα πρέπει να εγκριθεί από τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής.

Η αναθεώρηση αυτού του άρθρου, η οποία εξεταζόταν εδώ και πολλά χρόνια, επικρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ειδικός εισηγητής για το Ιράν, ο Άχμεντ Σαχίντ, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2012 πως η αναθεώρηση δεν εμποδίζει ένα δικαστή να εφαρμόσει την ποινή.

Ο ιρανικός ποινικός κώδικας τροποποιήθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 για να περιλάβει κυρίως τις ποινές του λιθοβολισμού, της μαστίγωσης και του ακρωτηριασμού. Όμως ο λιθοβολισμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα στο Ιράν, όπου ανέκαθεν αμφισβητούνταν ακόμη και στους ίδιους τους κόλπους του καθεστώτος. Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός, όμως η Διεθνής Επιτροπή κατά του λιθοβολισμού έχει αναφέρει περίπου 150 περιπτώσεις από το 1980 ως το 2010.

Η τελευταία περίπτωση ήταν το Μάρτιο του 2009, όταν ένας άνδρας λιθοβολήθηκε για μοιχεία στην πόλη Ραστ (βόρειο Ιράν). Οι καταδικασμένοι, το σώμα των οποίων είναι εν μέρει θαμμένο —ως τη μέση οι άνδρες και ως τους ώμους οι γυναίκες— σώζουν τη ζωή τους αν καταφέρουν να απελευθερωθούν.

Η υπόθεση της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί, η οποία καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2006 για συνέργεια στο φόνο του συζύγου της και σε λιθοβολισμό για μοιχεία, καταγγέλθηκε από τις δυτικές χώρες και τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Ιούλιο του 2010 η δικαιοσύνη ανέστειλε την εκτέλεσή της για να επανεξετάσει την υπόθεση.

Το 2012 πολλοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο πρακτορείο Fars πως η ποινή του λιθοβολισμού μπορεί να αντικαθίσταται “αν ο θρησκευτικός ηγέτης εκτιμά πως η εφαρμογή της μπορεί να βλάψει” το ισλάμ και τις θρησκευτικές αξίες.

Ο νέος ποινικός κώδικας εγκρίθηκε την 1η Μαΐου από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος. Διαβιβάσθηκε από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στη δικαστική αρχή στις 24 Μαΐου, καθώς και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για δημοσίευση.

Διαβάστε

Έξι λεπτά από το Ιράν βρίσκονται τα αμερικανικά F 22 – Φωτογραφία από δορυφόρο

Ένας νεκρός και 20 τραυματίες από το σεισμό 6,2 R στο Ιράν

«Χάλασε» ο… κόσμος στο Ιράν! Δυο γυναίκες υποψήφιες για πρόεδροι

Ιράν: Ο σεισμός ήταν 7,5 ρίχτερ και δεν έχουμε ούτε ένα νεκρό – 30 οι νεκροί στο Πακιστάν

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς δεν βλέπει κανένα νόημα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Χάνεται και η τελευταία ελπίδα στη Γάζα
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε σωρούς από συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους
Βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας
Φρίντριχ Μερτς: Ο πρώτος καγκελάριος που δεν εκλέχτηκε από τον α’ γύρο – «Πρέπει να σκεφτεί γιατί δεν τον στήριξαν»
Πώς κάλυψαν τα γερμανικά ΜΜΕ την ανταρσία των βουλευτών στον νέο καγκελάριο - Η ταπεινωτική ήττα του και το σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία της Γερμανίας
Φρίντριχ Μέρτς
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου
Στρατιώτες 2