Παρασκευή, 19 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ισπανία: Νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν ανοιχτά των Κανάριων Νήσων – Τουλάχιστον 68 διασώθηκαν

Ισπανία: Νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν ανοιχτά των Κανάριων Νήσων – Τουλάχιστον 68 διασώθηκαν
REUTERS

Πέντε νεκροί εντοπίστηκαν ανοιχτά των Κανάριων Νήσων στην Ισπανία σε ακυβέρνητο σκάφος. Σύμφωνα με τις αρχές 68 μετανάστες διασώθηκαν από το σημείο.

Το πλεούμενο σκάφος βρισκόταν 800 χιλιόμετρα νότια της Τενερίφης στην Ισπανία, όπου ο αριθμός αφίξεων των μεταναστών έχει αυξηθεί δραματικά. Όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης χτες Τετάρτη (20.06.2024) εντόπισαν 5 σορούς, 2 εκ των οποίων αναγκάστηκαν υπηρεσίες διάσωσης Salvamento Maritimo να αφήσουν πάνω στο αυτοσχέδιο ακυβέρνητο πλεούμενο. 

Ο απολογισμός των 68 διασωθέντων εξακολουθεί να είναι προσωρινός.

Η νέα αυτή τραγωδία καταδεικνύει την αύξηση των αφίξεων μεταναστών στις Κανάριες Νήσους που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών για το 2024, 18.977 μετανάστες έχουν φτάσει στις Κανάριες Νήσους από την 1η Ιανουαρίου ως τα μέσα Ιουνίου με 290 σκάφη, έναντι 5.914 με 126 πλεούμενα την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το 2023, σχεδόν 40.000 μετανάστες είχαν φτάσει στις Κανάριες Νήσους, δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός από αυτόν που είχε καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά και μεγαλύτερος επίσης από αυτόν που είχε καταγραφεί το 2006, τη χρονιά που είχε καταρριφθεί το ρεκόρ αφίξεων μεταναστών στο ισπανικό αρχιπέλαγος μέχρι τότε.

Η πλειονότητα των σκαφών που φτάνουν στις Κανάριες Νήσους με μετανάστες προέρχεται από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο ή τη δυτική Σαχάρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης αρωγής στους μετανάστες Caminando Fronteras, πάνω από 5.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους πέντε πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ισπανικές ακτές, οι περισσότεροι από τους οποίους μέσω της οδού των Καναρίων, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των θαλασσίων ρευμάτων και της επισφαλούς κατάστασης των αυτοσχέδιων σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις