Κόσμος

Ισπανία: Στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών πολλές περιοχές

Καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται στην Ισπανία, που πλήττεται από ένα πρωτοφανές για το μήνα Ιούλιο κύμα καύσωνα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ήδη οι τουλάχιστον 10 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 150.000 στρέμματα γης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Η θερμοκρασία έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ σε τουλάχιστον 4 επαρχίες από την περασμένη Παρασκευή, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα καύσωνα αυτού του έτους.

Στη Γρανάδα την Τρίτη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που δεν είχε καταγραφεί ποτέ ξανά τον Ιούλιο σε αυτήν την πόλη της Ανδαλουσίας (νότια).
Στη Θαραγόθα (βορειοανατολικά) η μετεωρολογική υπηρεσία γνωστοποίησε ότι η ανώτατη θερμοκρασία έφθασε στους 44,5 βαθμούς Κελσίου την ίδια ημέρα.

Σήμερα ο υδράργυρος γύρω στις 18:00 ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πόλεις και τουλάχιστον 4 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί, περιλαμβανομένων δύο που απειλούν το φυσικό πάρκο Καθόρλα (Ανδαλουσία, ανατολικά).

Πλησίον της Κεσάδα, η φωτιά που μαίνεται απειλεί τουλάχιστον 18000 στρέμματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, ενώ ο υδράργυρος έχει «κολλήσει» στους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Άλλη μια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει βορειότερα, πλησίον του φυσικού πάρκου Καθόρλα.

Κοντά στη Γρανάδα, 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα εξαιτίας μιας πυρκαγιάς και μια τέταρτη εστία έχει καταγραφθεί στην κοινότητα Θούφρε, στη δυτική Ανδαλουσία.

Η περιοχή Αραγκόν (βορειοανατολικά), κοντά στη Θαραγόθα, επλήγη ιδιαίτερα στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι φλόγες κατέστρεψαν περισσότερα από 140.000 στρέμματα σε διάστημα 4 ημερών. Πυρκαγιά αυτού του μεγέθους δεν έχει ξεσπάσει από το καλοκαίρι του 2012.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι περικοπές στον προϋπολογισμό χρηματοδότησης της μάχης εναντίον των δασικών πυρκαγιών ευνοούν το ξέσπασμά τους, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση Greenpeace σε ένα δελτίο τύπου.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να διαρκέσει έως την 16η Ιουλίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές βρίσκεται στο «υψηλότερο επίπεδο» σε σχεδόν ολόκληρη την χώρα για αύριο Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επιβλητική η καμπίνα του νέου Air Force One του Ντόναλντ Τραμπ: Οι χρυσές λεπτομέρειες και τα καθίσματα μασάζ
Τα μαξιλάρια, οι ζώνες ασφαλείας και τα σερβίτσια που έχουν τη σφραγίδα του Τραμπ, ενώ υπάρχει και μια ευρύχωρη αίθουσα συσκέψεων με δερμάτινους καναπέδες και τραπέζι
Το νέο επιβλητικό Air Force One του Ντόναλντ Τραμπ
Η Γερμανία «δείχνει» τις ουκρανικές αρχές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream
Ο στόχος ήταν να διακοπούν μόνιμα οι παραδόσεις αερίου μέσω των αγωγών και να εμποδιστεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το εμπόριο φυσικού αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές προσπάθειές της
Αναταράξεις στην επιφάνειας της θάλασσας μετά την έκρηξη τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα 6
Όλεθρος στο Κίεβο από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων: Στους 18 οι νεκροί και σχεδόν 100 τραυματίες
Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στόχευσε κατοικημένες περιοχές - Έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στο Κίεβο από τις πυραυλικές επιθέσεις - Η Μόσχα τονίζει ότι θα αυξήσει την πίεση
Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο
Πάνω από 90 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία μέσα σε 15 ημέρες - Σε επιφυλακή οι αρχές για νέο κύμα καύσωνα
Η υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Γαλλίας ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και κατήγγειλε επικίνδυνες συμπεριφορές νέων που πηδούν στα κανάλια από γέφυρες για να δροσιστούν
REUTERS