Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ισραήλ: Ελεύθεροι 14 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά

Ισραήλ: Ελεύθεροι 14 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά
Φωτογραφία: Reuters

Την 6η ημέρα της ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση απελευθέρωσε 14 ανθρώπους, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί (5 γυναίκες και 5 παιδιά) και 4 Ταϊλανδοί. 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε απόψε ότι 10 ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (29.11.2023) από τη Χαμάς και έχουν παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, διευκρίνισε πως τέσσερις εξ αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γερμανική, ένας με ολλανδική και ένας με αμερικανική. Όπως ανέφερε, επίκειται η αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων: 14 γυναικών και 16 ανηλίκων.

Από την Παρασκευή, κάθε απόγευμα απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Η σημερινή απελευθέρωση, κατά τη δεύτερη ημέρα της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισκιάζεται ωστόσο από τον ανεπιβεβαίωτο ακόμη ισχυρισμό της Χαμάς ότι μια οικογένεια Ισραηλινών ομήρων, μεταξύ των οποίων και ο μικρότερος όλων, ο Κφιρ Μπίμπας, 10 μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό.

 

 

Νωρίτερα σήμερα απελευθερώθηκαν επίσης δύο Ρωσοϊσραηλινές, ηλικίας 50 και 73 ετών, οι οποίες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η 50χρονη Elena Trupanov και η 73χρονη μητέρα της Irena Tatti, είναι οι δύο γυναίκες με διπλή υπηκοότητα του Ισραήλ και της Ρωσίας που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς και απελευθερώθηκαν σήμερα (29.11.2023) ως «φόρο τιμής στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν».

Οι IDF και η Shin Bet ανακοίνωσαν λίγο πριν τις 21:00 πως βρίσκονται σε έδαφος του Ισραήλ, μετά από 54 ημέρες που πέρασαν ως όμηροι της Χαμάς. Οι δύο γυναίκες απήχθησαν μαζί με τον γιο της Tatti, τον Sasha και τη σύντροφό του, Sapir Cohen. Ο σύζυγος της Trupanov δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις