Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισραήλ και Χαμάς παρατείνουν τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για 2 ημέρες – Η ανακοίνωση του Κατάρ

Ισραήλ και Χαμάς παρατείνουν τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για 2 ημέρες – Η ανακοίνωση του Κατάρ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την παράταση της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ακόμη 2 ημέρες, ανακοίνωσε το Κατάρ.

Αυτό σημαίνει πως απόψε Δευτέρα (27.11.2023) τα μεσάνυχτα δεν θα λήξει η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και θα συνεχιστεί η κατάπαυση πυρός, η ανταλλαγή ομήρων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα, επίσης, με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας, αυτή προβλέπει ότι θα απελευθερώνονται 10 όμηροι από τη Χαμάς για κάθε 24ωρο που συμπληρώνει η παράταση της εκεχειρίας.

Δηλαδή, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τουλάχιστον 10 Ισραηλινούς ομήρους αύριο και 10 μεθαύριο και το Ισραήλ να ανταποδώσει, αφήνοντας ελεύθερους 60 Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε αναλογία 3:1 που τηρήθηκε και στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία.

Η ανακοίνωση του Καταριανού εκπροσώπου – Επιβεβαίωσε την παράταση η Χαμάς

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Majed Al Ansari, ο εκπρόσωπος Τύπου του Καταριανού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων.

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε στο Reuters την επέκταση της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι: «Επετεύχθη συμφωνία με τα αδέρφια στο Κατάρ και την Αίγυπτο για παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο ακόμη ημέρες, με τους ίδιους όρους όπως και στην προηγούμενη εκεχειρία».

Όπως αναφέρει το CNN, που επικαλείται σχετικές πηγές, η ανακοίνωση για την επέκταση της συμφωνίας έγινε λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογό του στο Κατάρ.

Ενημερώθηκαν οι οικογένειες των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, το γραφείο του Νετανιάχου ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων που πρόκειται να απελευθερώσει απόψε η Χαμάς, καθώς φαίνεται ότι βρέθηκε λύση και πως δεν θα μετατραπεί σε θρίλερ.

Μια πηγή από το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο CNN ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν συμπεριλάβει μητέρες στη σημερινή λίστα και ότι τις χωρίζουν από τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές από την Αίγυπτο, σήμερα θα απελευθερωθούν άλλοι 11 όμηροι και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να αφεθούν ελεύθεροι 33 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι ως αντάλλαγμα από το Ισραήλ.

Για συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 και των 150 αντίστοιχα και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες από την Αίγυπτο, τότε οι 10 όμηροι είναι Ισραηλινοί και ο ένας θα είναι υπήκοος άλλης χώρας, για τους οποίους ισχύει διαφορετικό καθεστώς απελευθέρωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις