Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η Χαμάς χωρίζει μητέρες και παιδιά, καταγγέλλει το Ισραήλ – Θρίλερ με τη σημερινή απελευθέρωση ομήρων

Η Χαμάς χωρίζει μητέρες και παιδιά, καταγγέλλει το Ισραήλ – Θρίλερ με τη σημερινή απελευθέρωση ομήρων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένα μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται ότι καθυστερεί τη σημερινή (27.11.2023) απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, αφού μια πηγή από το Ισραήλ δήλωσε στο CNN ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν συμπεριλάβει μητέρες στη σημερινή λίστα, δηλαδή τις χωρίζουν από τα παιδιά τους.

Σε θρίλερ φαίνεται ότι μετατρέπεται η σημερινή ανταλλαγή των ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η λίστα που έδωσαν οι ισλαμιστές στο Ισραήλ με τα ονόματα των αιχμαλώτων που θα αφεθούν ελεύθεροι δεν συμπεριλαμβάνουν τις μητέρες των παιδιών.

Μέχρι σήμερα Δευτέρα (27.11.2023) το βράδυ αναμένονται να απελευθερωθούν συνολικά 50 όμηροι από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε αντάλλαγμα από το Ισραήλ. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται πηγές από την Αίγυπτο, σήμερα θα απελευθερωθούν άλλοι 11 όμηροι και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για να αφεθούν ελεύθεροι 33 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι ως αντάλλαγμα από το Ισραήλ.

Άρα δηλαδή, για συμπληρωθεί ο αριθμός των 50 και των 150 αντίστοιχα και εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες από την Αίγυπτο, τότε οι 10 όμηροι είναι Ισραηλινοί και ο ένας θα είναι υπήκοος άλλης χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η ισχύουσα συμφωνία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς είναι θετικοί στην επέκτασή της ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αλλά και να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εφόσον επεκταθεί η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τότε οι ισλαμιστές θα απελευθερώνουν 10 ομήρους για κάθε 24ωρο που θα συμπληρώνεται από αύριο Τρίτη.

Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς σε αριθμούς:

Γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν, οικογένειες επανενώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι γύρισαν σπίτι τους κατά τη διάρκεια εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων, κατάπαυση του πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν 40 Ισραηλινοί όμηροι και 18 υπήκοοι άλλων χωρών. Η απελευθέρωσή τους έγινε ανά ομάδες τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι πολλοί από αυτούς τους ομήρους έχουν διπλή υπηκοότητα:

  • 21 ανήλικοι, δηλαδή 18 ετών και κάτω
  • 11 γυναίκες
  • 7 ηλικιωμένες, δηλαδή 65 ετών και άνω
  • 18 υπήκοοι άλλων χωρών, εκ των οποίων οι 17 από την Ταϊλάνδη και ο ένας από τις Φιλιππίνες.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει απελευθερωθεί και ο 25χρονος Ρόνι Κριβόι, με ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα, ως ειδική περίπτωση «χάρης» στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειές του για εκεχειρία στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει χθες η Χαμάς.

Ελεύθερη αφέθηκε και η 4χρονη Avigail Idan, η οποία έχει και αμερικανική υπηκοότητα. Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν τους γονείς της μπροστά στα μάτια της και πλέον η οικογένεια που της απέμεινε είναι τα 2 – επίσης ανήλικα – αδέρφια της.

Επίσης, οι 18 υπήκοοι άλλων χωρών αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο χωριστών διαπραγματεύσεων και δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.

Από το Ισραήλ απελευθερώθηκαν 117 γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές, ανά ομάδες των 39 ατόμων τις προηγούμενες 3 ημέρες:

  • 28 ενήλικες
  • 2 έφηβες
  • 87 έφηβοι, ηλικίας 18 ετών και κάτω.

Από τους φυλακισμένους που επέστρεψαν στη Γάζα, οι 41 είχαν καταδικαστεί για τα αδικήματά τους ενώ οι 76 από αυτούς βρίσκονταν στις φυλακές υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή ότι δεν γνώριζαν τις κατηγορίες εναντίον τους και δεν δικάστηκαν ποτέ.

Με πληροφορίες από CNN και Haaretz / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις