Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ισραήλ: Ο πρόεδρος ζητά να σταματήσει «αμέσως» η δικαστική μεταρρύθμιση – Ανακοινώνει την αναστολή της ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο πρόεδρος ζητά να σταματήσει «αμέσως» η δικαστική μεταρρύθμιση – Ανακοινώνει την αναστολή της ο Νετανιάχου

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα (27.03.2023) την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί, μια ημέρα μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε σε αυτή, που πυροδότησε νέες μαζικές κινητοποιήσεις.

«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως». Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής (26.03.2023) χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ. 

Οι ΗΠΑ δηλώνουν «βαθιά ανήσυχες» από τις εξελίξεις στο Ισραήλ και καλούν σε «συμβιβασμό»

Το Σάββατο (25.03.2023) ο Γιοάβ Γκάλαντ έγινε το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση δόθηκε το βράδυ της Κυριακής (26.03.2023), με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουνα τον παύει από τα καθήκοντά του.

Ανακοινώνει την αναστολή της μεταρρύθμισης ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις