Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ισραήλ: Ο πρώην, Εχούντ Όλμερτ, θα καταβάλει αποζημίωση στο νυν πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο πρώην, Εχούντ Όλμερτ, θα καταβάλει αποζημίωση στο νυν πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κέρδισε τη δικαστική μάχη που είχε με τον Εχούντ Όλμερτ και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας καλείται να του καταβάλει αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, με αφορμή τις δηλώσεις του Όλμερτ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, η σύζυγος και ο γιος του ήταν ψυχικά ασθενείς.

Ο Νετανιάχου πήγε τον ‘Ολμερτ στα δικαστήρια με το σκεπτικό όταν οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού της χώρας συνιστούσαν απόπειρα πλήγματος της πολιτικής καριέρας του Ισραηλινού πολιτικού.

«Κατάρριψη μιας ακόμα συκοφαντίας»

Ο δικηγόρος του Νετανιάχου μίλησε για την καταδικαστική απόφαση κατά του Όλμερτ και τόνισε ότι πρόκειται για την «κατάρριψη μιας ακόμη συκοφαντίας», κάνοντας αναφορά έμμεση αναφορά στον ισχυρισμό του πελάτη του περί της αθωότητάς του στις τρεις δίκες για χρηματισμό στις οποίες προσήχθη και οι οποίες επισκίασαν την τελευταία του πρωθυπουργική θητεία και περιέπλεξαν τις προσπάθειές του να επανέλθει στην εξουσία.

«Ψυχικά ασθενείς»

Ο κεντρώος Εχούντ Όλμερτ, που ήταν στον προεδρικό θώκο του Ισραήλ την περίοδο 2006-2009, είχε χαρακτηρίσει «ψυχικά ασθενείς» τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας και την οικογένειά του σε περσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, λίγο πριν από την ανατροπή από μια συμμαχία πολιτικών του αντιπάλων του συντηρητικού Νετανιάχου, οποίος ήταν τότε επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κέρδισε τελικά τις εκλογές, που έγιναν στην 1η Νοεμβρίου στο Ισραήλ και ετοιμάζεται να σχηματίσει μια νέα ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από το μποϊκοτάζ που του έκαναν κάποια κόμματα εξαιτίας των προβλημάτων που είχε με τη δικαιοσύνη.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Ειρηνοδικείο του Τελ Αβίβ που εκδίκασε την υπόθεση της μήνυσης του Νετανιάχου κατά του πρώην πρωθυπουργού έκρινε ότι με αυτά που είπε ο Όλμερτ κατά του Νετανιάχου, της συζύγου του Σάρα και του γιου τους, Γιαΐρ, «τους εξέθεσε σε μίσος, διαπόμπευση και εξευτελισμό».

Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε ότι ο Όλμερτ πρέπει να καταβάλει στην οικογένεια Νετανιάχου αποζημίωση 17.850 δολαρίων (ο Νετανιάχου είχε ζητήσει 241.000 δολάρια) και τόνισε στην απόφασή του ότι εκφράζει την ελπίδα «η ψυχική νόσος να θεωρείται μια μέρα σαν όλες τις άλλες νόσους».

«Μια απόπειρα ενός δημοσίου προσώπου να επηρεάσει το πολιτικό αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαδικασίας δεν μπορεί να θεωρείται ‘πρόθεση να προκαλέσει κακό’ με την έννοια της υψηλής αποζημίωσης», αναφερόταν στην 26σέλιδη απόφαση του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Όλμερτ τόνισε ότι είναι πιθανόν να ασκήσει έφεση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις