Κόσμος

Ιστορική απόφαση: Άνοιξε ο δρόμος για πιθανή καθαίρεση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας - Είναι ο τρίτος Πρόεδρος που αντιμετωπίζει παρόμοια παραπομπή.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αρμόδια επιτροπή μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση ενέκρινε με ψήφους 23 υπέρ έναντι 17 κατά να προωθηθούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων δύο άρθρα περί καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Τραμπ: Η καθαίρεση είναι απάτη

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τον ένοιαζε το ενδεχόμενο μιας μακράς δίκης με το αίτημα της καθαίρεσης στην αμερικανική Γερουσία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι θέλει να δει τον πληροφοριοδότη, η καταγγελία του οποίου οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν την έρευνα για την παραπομπή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την έγκριση από την επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των δύο κατηγοριών σε βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την «απάτη».

«Είναι κάτι πολύ θλιβερό για τη χώρα μας, όμως φαίνεται πως είναι κάτι πολύ καλό για εμένα σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Τραμπ.

«Η καθαίρεση είναι απάτη», υπογράμμισε.

Το χρονικό της παραπομπής Τραμπ

Στις 10 Δεκεμβρίου οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ:  για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα κληθεί να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει “κυνήγι μαγισσών” την δίωξη εναντίον του, μόλις ανακοινώθηκε από τους Δημοκρατικούς το κατηγορητήριο εναντίον του.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε:  “Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία