Κόσμος

Ιστορική απόφαση: Άνοιξε ο δρόμος για πιθανή καθαίρεση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας - Είναι ο τρίτος Πρόεδρος που αντιμετωπίζει παρόμοια παραπομπή.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αρμόδια επιτροπή μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση ενέκρινε με ψήφους 23 υπέρ έναντι 17 κατά να προωθηθούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων δύο άρθρα περί καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Τραμπ: Η καθαίρεση είναι απάτη

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τον ένοιαζε το ενδεχόμενο μιας μακράς δίκης με το αίτημα της καθαίρεσης στην αμερικανική Γερουσία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι θέλει να δει τον πληροφοριοδότη, η καταγγελία του οποίου οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν την έρευνα για την παραπομπή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την έγκριση από την επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των δύο κατηγοριών σε βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την «απάτη».

«Είναι κάτι πολύ θλιβερό για τη χώρα μας, όμως φαίνεται πως είναι κάτι πολύ καλό για εμένα σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Τραμπ.

«Η καθαίρεση είναι απάτη», υπογράμμισε.

Το χρονικό της παραπομπής Τραμπ

Στις 10 Δεκεμβρίου οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ:  για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα κληθεί να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει “κυνήγι μαγισσών” την δίωξη εναντίον του, μόλις ανακοινώθηκε από τους Δημοκρατικούς το κατηγορητήριο εναντίον του.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε:  “Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτι Ζακαράια: Η βραχύβια Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου που «ξηλώθηκε» μέσα σε 5 μέρες – Κατέρριψε το «ρεκόρ» του Άντονι Σκαραμούτσι
Ο σάλος με την αυτοαποκαλούμενη «δικηγόρο» που ανέλαβε τη θέση της Λέβιτ και δεν άντεξε ούτε μία εβδομάδα καθώς ο Τραμπ την... «έδιωξε νύχτα»
Katie Zacharia
13
Φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ενέργεια – Προστασία της ΕΕ σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο
«Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2026
«Το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Πεζεσκιάν – «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»
Ο Ιρανός πρόεδρος απορρίπτει τις κατηγορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αδικαιολόγητες και απάνθρωπες»
Μασούντ Πεζεσκιάν