Κόσμος

Ιστορική απόφαση: Άνοιξε ο δρόμος για πιθανή καθαίρεση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας - Είναι ο τρίτος Πρόεδρος που αντιμετωπίζει παρόμοια παραπομπή.

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αρμόδια επιτροπή μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση ενέκρινε με ψήφους 23 υπέρ έναντι 17 κατά να προωθηθούν στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων δύο άρθρα περί καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Τραμπ: Η καθαίρεση είναι απάτη

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τον ένοιαζε το ενδεχόμενο μιας μακράς δίκης με το αίτημα της καθαίρεσης στην αμερικανική Γερουσία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι θέλει να δει τον πληροφοριοδότη, η καταγγελία του οποίου οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν την έρευνα για την παραπομπή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την έγκριση από την επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των δύο κατηγοριών σε βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την «απάτη».

«Είναι κάτι πολύ θλιβερό για τη χώρα μας, όμως φαίνεται πως είναι κάτι πολύ καλό για εμένα σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Τραμπ.

«Η καθαίρεση είναι απάτη», υπογράμμισε.

Το χρονικό της παραπομπής Τραμπ

Στις 10 Δεκεμβρίου οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ:  για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα κληθεί να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει “κυνήγι μαγισσών” την δίωξη εναντίον του, μόλις ανακοινώθηκε από τους Δημοκρατικούς το κατηγορητήριο εναντίον του.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοίνωνε:  “Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
WP: Το Πεντάγωνο ζητά από τον Λευκό Οίκο πάνω από 200 δισ. δολάρια για τον πόλεμο – «Να ευχαριστήσετε τον Νετανιάχου» σχολιάζει ο Αραγτσί
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσό θα επιδιώξει να αυξήσει «επειγόντως» την παραγωγή κρίσιμων όπλων που δαπανώνται λόγω του πολέμου
Πεντάγωνο
Ανάλυση CNN: Το αποδυναμωμένο Ιράν επιμένει στην παράταση του πολέμου – Η στρατηγική αντίστασης της Τεχεράνης
Παρά τις καταστροφές, όσοι έχουν επιζήσει από την ηγεσία του Ιράν δείχνουν αποφασισμένοι να παρατείνουν τη σύγκρουση, χρησιμοποιώντας κλιμακούμενη ρητορική και στρατηγική ασύμμετρου πολέμου
Ιρανός αστυνομικός σε διαδήλωση στην Τεχεράνη
Νέο χτύπημα στο MAGA από τον Τζο Κεντ – «Μας είχαν αποκόψει από τον Τραμπ – Δεν υπήρχε λόγος για χτύπημα στο Ιράν»
Έσπασε την σιωπή του ο Τζο Κεντ ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας - Μίλησε στον επίσης εξοργισμένο και πρώην υποστηρικτή των MAGA, Τάκερ Κάρλσον
Ο Τζόζεφ Κεντ