Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ιστορική ψηφοφορία για την παραπομπή Τραμπ μετά τον… εξάψαλμο στην Πελόζι

Τραμπ

Ακόμη ένα βήμα για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου έκανε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Και μάλιστα στον απόηχο της 6σέλιδης επιστολής του Αμερικανού προέδρου στη Νάνσι Πελόζι.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται να γίνει η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία. Μόνο που εκεί τον έλεγχο έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και μοιάζει τουλάχιστον απίθανο να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Click4more: Γράμμα “φωτιά” του Τραμπ στην Πελόζι για την παραπομπή! Πρωτοφανές ύφος και χαρακτηρισμοί

Στην τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση της καθαίρεσης Τραμπ, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών για τις δύο κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου. Κατά την ψηφοφορία τηρήθηκαν οι κομματικές γραμμές και η απόφαση πέρασε με εννέα ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά.

Στη σκιά της 6σέλιδης επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ που περνά… γενεές 14 τη Νάνσι Πελόζι, κάνοντας για μια ακόμα φορά λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «πραξικόπημα», η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβε ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Τραμπ

Ο Τραμπ, που είδε τη δημοτικότητά του να καταγράφει ρεκόρ, κατηγόρησε με την οργισμένη επιστολή του τους Δημοκρατικούς πως συνεχίζουν μια «απάτη», ερίζοντας πως η διαδικασία παραπομπής του σε δίκη οφείλεται στο ότι ουδέποτε αποδέχθηκαν την ήττα τους το 2016 και ότι με τις ενέργειές τους «κηρύσσουν τον πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία».

Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Τραμπ αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία. Γιατί το Σώμα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και για να καταδικαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος και να καθαιρεθεί από την εξουσία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η επιστολή Τραμπ στην Πελόζι

Υπερβολές (σ.σ. «πιο δίκαιη μεταχείριση επιφυλάχθηκε στη δίκη για τις μάγισσες του Σάλεμ»), αμέτρητα θαυμαστικά, υπογραμμισμένες λέξεις (!) και ύφος “άγριο”, με τρόπο που θυμίζει περισσότερο έναν έντονο και προφανώς ανεπίσημο διάλογο, παρά μια επίσημη επιστολή του ισχυρότερου ηγέτη του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε χθες στην αντεπίθεση με ολομέτωπη επίθεση στη Νάνσι Πελόζι.

Κατηγόρησε την Πελόζι για κατάχρηση εξουσίας, για μια διαδικασία αντισυνταγματική και στην πραγματικότητα… ανύπαρκτη. Υποστηρίζει ότι η δίωξη εναντίον του είναι πρωτοφανής στους δυόμιση αιώνες της αμερικανικής νομοθετικής ιστορίας και κατηγορεί την Νάνσι Πελόζι πως όλες οι διαδικασίες που κινεί εναντίον του, είχαν στην πραγματικότητα ξεκινήσει πριν καν γίνει η συνομιλία του με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει άκυρη και άδικη την πρόταση δίωξης εναντίον του και καταγγέλλει τους δημοκρατικούς ότι παραβιάζουν τον όρκο τους. «Κάνετε μια μια άνευ προηγουμένου και αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας και δηλώνετε ανοιχτό πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία» αναφέρει μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη επιστολή του.

«Προχωρώντας με την άκυρη διαδικασία παραπομπής, παραβιάζετε τον όρκο σας, παραβιάζετε την πίστη σας στο Σύνταγμα και κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία», τονίζει στην αρχή της επιστολής του.

«Ακόμη χειρότερα από το να προσβάλλετε τους ιδρυτές του κράτους μας, προσβάλλετε την πίστη των Αμερικανών, όταν λέτε συνεχώς ότι “προσεύχεστε για τον πρόεδρο” ενώ γνωρίζετε ότι αυτή η δήλωση είναι ψευδής, εκτός και αν το λέτε με αρνητικό τρόπο. Είναι τρομερό αυτό που κάνετε, αλλά εσείς θα πρέπει να ζήσετε με αυτό, όχι εγώ!», γράφει ο Τραμπ.

Η “κατάχρηση εξουσίας” και τα όσα λέει ο Τραμπ για τον Ζελένσκι

Ειδικά το κομμάτι που ο Τραμπ αναφέρεται στην υπόθεση Ζελένσκι, έχει την δική του σημασία. Γράφει χαρακτηριστικά: “Ο κύριος ισχυρισμός σας “κατάχρηση εξουσίας”, είναι ένα εντελώς ανειλικρινές και αβάσιμο κατασκεύασμα της φαντασίας σας. Γνωρίζετε ότι είχα μια εντελώς αθώα συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Στην συνέχεια είχα μια δεύτερη συνομιλία η οποία παρατέθηκε εσφαλμένα και παρουσιάστηκε με δόλιο τρόπο. Ευτυχώς υπήρχε ένα αντίγραφο της συνομιλίας, και γνωρίζετε από το αντίγραφο (το οποίο δόθηκε άμεσα στην δημοσιότητα) ότι η παράγραφος που ενδιαφέρει ήταν τέλεια. Είπα στον Πρόεδρο Ζελένσκι: “Θα ήθελα να μας κάνετε μια χάρη, ωστόσο, επειδή η χώρα μας πέρασε πολλά και η Ουκρανία γνωρίζει πολλά για το θέμα”. Είπα να μας κάνετε μια χάρη, όχι σε μένα, και στην χώρα μας, όχι σε κάποια προεκλογική εκστρατεία. Μετά αναφέρθηκα στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ. Κάθε φορά που μιλώ με έναν ξένο ηγέτη, βάζω πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως ακριβώς έκανα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι”.

Να σημειωθεί πως σε αυτό το σημείο, ο Τραμπ φτάνει στο σημείο μέχρι και να υπογραμμίσει λέξεις στην επιστολή του, για να δώσει έμφαση…

Τραμπ: “Δεν ξεπεράσατε την ήττα του 2016”!

Παράλληλα, στην πρωτοφανή αυτή επιστολή, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι η κατηγορία κατάχρησης εξουσίας σε βάρος του είναι ασήμαντη και κατηγορεί την κ. Πελόζι και τους Δημοκρατικούς ότι μετατρέπουν μια πολιτική διαφωνία σε δικαστική.

«Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει πραγματικά» τονίζει σε κάποιο σημείο ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, καταλογίζοντας στο Δημοκρατικό Κόμμα ότι «δεν επανήλθε ποτέ» από την εκλογική του ήττα στις Προεδρικές του 2016.

«Είστε απρόθυμοι και ανίκανοι να δεχτείτε την ετυμηγορία των μεγάλων εκλογών του 2016. Έτσι έχετε περάσει τρία χρόνια προσπαθώντας να ανατρέψετε τη βούληση του αμερικανικού λαού» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς: «Είστε αυτοί που παρεμβαίνουν στις εκλογές της Αμερικής, εσείς είστε εκείνοι που υπονομεύετε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη για το δικό σας προσωπικό, πολιτικό και κομματικό όφελος».

Κατηγορεί ακόμα την Πελόζι πως επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα επιτεύγματα της αμερικανικής οικονομίας, αποδίδοντας για μια ακόμη φορά εύσημα… στον εαυτό του.

“Φινάλε” με… ιστορικό του μέλλοντος

«Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράνομη, κομματική απόπειρα πραξικοπήματος που με βάση τις τελευταίες εντυπώσεις, θα αποτύχει άσχημα στην κάλπη», έγραψε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2020 που επιδιώκει να κερδίσει.

Καταλήγοντας, αναφέρει στην εξασέλιδη επιστολή του: “Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας. Ήρθε η ώρα εσείς και οι αντάρτες Δημοκράτες στο Κογκρέσο να “παγώσετε” άμεσα αυτή την ανύπαρκτη υπόθεση παραπομπής και να επιστρέψετε στην δουλειά για τους αμερικανούς πολίτες. Ενώ δεν έχω καμιά προσδοκία πως θα το πράξετε αυτό, σας γράφω αυτό το γράμμα για λόγους ιστορικούς και για να καταγράψω τις σκέψεις μου μόνιμα και ανεξίτηλα.

Σε εκατό χρόνια από τώρα, όταν οι άνθρωποι θα κοιτούν πίσω σε αυτή την υπόθεση, θέλω να το καταλαβαίνουν, και να μαθαίνουν από αυτό, ούτως ώστε να μην μπορέσει να συμβεί ξανά σε κανέναν Πρόεδρο“.

«Κοιτάξτε, αυτό ήταν από την αρχή μια απόλυτη απάτη», τόνισε ο μεγιστάνας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, λίγο μετά τη δημοσίευση της επιστολής του…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις