Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το Περού

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε το Περού

Μεγάλος σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (23.06.2021, ώρα Ελλάδας) στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Περού, ο σεισμός είχε ισχύ 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση, η οποία το Κέντρο αρχικά είχε εκτιμήσει πως ήταν ισχύος 5,8 βαθμών, καταγράφηκε χθες Τρίτη στις 21:54 (τοπική ώρα· σήμερα Τετάρτη στις 05:54 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε βάθος 32 χιλιομέτρων και σε απόσταση 33 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από τη Μάλα, παράκτια περιοχή περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Λίμα. Από την πρώτη στιγμή η περουβιανή υδρογραφική υπηρεσία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χτυπήσει τσουνάμι.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας του Περού βρήκαν στους δρόμους τρομοκρατημένοι από τον σεισμό, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεισμός «ήταν πολύ δυνατός, ταρακούνησε όλο το σπίτι, αναγκάστηκα να βγω έξω», είπε η Χούλια Λάσαρο Ροδρίγκες, 60 ετών. Στην Κόστα Βέρδε («Πράσινη Ακτή»), αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων από ύψος 80 μέτρων, μετέδωσε το περουβιανό τηλεοπτικό δίκτυο Canal N.

Το Περού πλήττεται κάθε χρόνο από τουλάχιστον 30 σεισμούς που γίνονται αισθητοί από τον πληθυσμό, καθώς βρίσκεται πάνω στον επιλεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, περιοχή με έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα λόγω των μετακινήσεων τεκτονικών πλακών, κατά μήκος των δυτικών ακτών της αμερικανικής ηπείρου.

Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό κέντρο έρευνας για τις γεωεπιστήμες (GFZ) εκτίμησε πως ο σεισμός ήταν ισχύος 5,7 βαθμών και σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών του Περού στον Ειρηνικό, σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός σημειώθηκε καθώς το Περού περιμένει ακόμη να μάθει το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου και η πολιτική ατμόσφαιρα είναι ολοένα περισσότερο τεταμένη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις