Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιταλία: 50 τραυματίες, δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

Ιταλία: 50 τραυματίες, δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την κεντρική Ιταλία και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και κατοικίες. 

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 άτομα να τραυματιστούν από τις σφοδρές πλημμύρες της Ιταλίας. 

Επίσης αγνοείται η τύχη άλλων τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο παιδί που βρισκόταν με τη μητέρα του μέσα σε αυτοκίνητο. Η μητέρα σώθηκε από τους πυροσβέστες, όμως το ισχυρό ρεύμα του νερού παρέσυρε το παιδί της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Η περιφέρεια που επλήγη περισσότερο είναι η επαρχία της Ανκόνας, λιμάνι στις όχθες της Αδριατικής, αλλά η κακοκαιρία έπληξε επίσης τη γειτονική περιφέρεια της Ούμπρια.

https://twitter.com/Brave_spirit81/status/1570707928554020865?s=20&t=sOtZ2y_WAfn-BbEcUq6w6A

Στην επαρχία της Ανκόνας, πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και χωρίς τηλεφωνικές γραμμές ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στις τοποθεσίες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, περίπου 400 χιλιοστά βροχής έπεσαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ μέσα σε δύο ώρες, μια ποσότητα που σε φυσιολογικές συνθήκες πέφτει σ’ αυτή τη ζώνη σε διάστημα έξι μηνών.

Σε βίντεο από την πόλη Σενιγκάλια εικονίζονται διασώστες μέσα στους έρημους δρόμους να αναζητούν εγκλωβισμένους με το νερό να τους φτάνει μέχρι τη μέση και άλλους να κωπηλατούν μέσα σε λαστιχένια λέμβο.

Το νερό πλημμύρισε τα υπόγεια και πολλά οχήματα παρασύρθηκαν από χειμάρρους ή καλύφθηκαν από κατολισθήσεις λάσπης.

Πτώσεις δένδρων και κατολισθήσεις έχουν αποκλείσει πολλές τοπικές οδούς και δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

«Διασώθηκαν δεκάδες άνθρωποι που είχαν καταφύγει πάνω σε δένδρα και σε σκεπές σπιτιών», έγραψαν σήμερα το πρωί οι πυροσβέστες στο λογαριασμό τους στο Twitter.

«Αυτό αποκαλείται κλιματική κρίση, όχι κακοκαιρία», αντέδρασε από την πλευρά του στο Twitter ο ιταλικός κλάδος των «Παρασκευών για το Μέλλον» («Fridays for Future»), της κίνησης των νέων για το κλίμα, ενώ ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα εξέφρασε την «ανησυχία του για την αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις