Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: Αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες εκτόξευσαν την τιμή του ψωμιού

Ιταλία: Αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες εκτόξευσαν την τιμή του ψωμιού

Οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι όλο και μεγαλύτερες στην Ιταλία. Έρευνα της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori δείχνει ότι το αλεύρι και το ψωμί στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 38% και 33%.

Το ψωμί ολικής άλεσης έφτασε να κοστίζει ακόμη και 3,81 ευρώ το κιλό.

«Υπό την ώθηση της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του κόστους της ενέργειας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία η ακρίβεια που καταγράφεται στα είδη τροφίμων», τονίζει η Federconsumatori.

Oι Ιταλοί αρτοποιοί, παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στο αλεύρι άγγιξαν και το 85%.

Πρόκειται, μάλιστα, να κατατεθεί ειδική ερώτηση στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για φαινόμενο αισχροκέρδειας. Η ιταλική ένωση καταναλωτών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε εκείνο των καυσίμων.

Οι αυξήσεις στο ψωμί, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ιταλία παράγει μόνον το 35% του σιταριού που χρειάζεται. Όλο το υπόλοιπο εισάγεται (κυρίως από την Ουκρανία και την Ρωσία) και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, λόγω και του αυξημένου κόστους μεταφοράς του προϊόντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις