Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιταλία: Η στιγμή της τραγωδίας στην Ανκόνα! Video σοκ

Ιταλία Ανκόνα συναυλία
Φωτογραφία Reuters

Σοκαριστικό video από τη στιγμή που εκατοντάδες έφηβοι πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.
Θρήνος στην Ιταλία για τους έξι νεκρούς της τραγωδίας σε συναυλία στην Ανκόνα.
Τρία κορίτσια, δυο αγόρια και μια μητέρα που συνόδευε την κόρη της στη ντισκοτέκ οι νεκροί.
Είχαν πωληθεί περισσότερα εισιτήρια απ’ όσα έπρεπε σύμφωνα με τους καραμπινιέρους

Η στιγμή της τραγωδίας που βυθίζει στο πένθος την Ιταλία έχει καταγραφεί σε ένα σοκαριστικό video που δημοσιεύουν τα ιταλικά ΜΜΕ. Είναι η στιγμή που το προστατευτικό μιας μικρής γέφυρας που οδηγούσε σε μια από τις εξόδους της ντισκοτέκ στην Ανκόνα υποχωρεί και όσοι είχαν την ατυχία να βρίσκονται κοντά στην πόρτα πέφτουν στην τάφρο. Ποδοπατήθηκαν απ’ όσους έπεσαν πάνω τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (07.12.2018) στη ντισκοτέκ Lanterna Azzurra για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του “βασιλιά της ραπ” Sfera e Basta. Η εκτίμηση για το τι οδήγησε στην τραγωδία είναι πως κάποιος χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, προκλήθηκε πανικός και η κατάρρευση της μικρής γέφυρας που οδηγούσε από το μαγαζί σε κοντινό πάρκινγκ με αποτέλεσμα ο κόσμος να ποδοπατηθεί.

Εξαιτίας της κατάρρευσης της μικρής γέφυρας, εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν. Έξι έχασαν τη ζωή τους, τρία κορίτσια, δυο αγόρια και μια μητέρα που συνόδευε την κόρη της στη συναυλία. Τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν από 14 έως 16 ετών. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν, οι επτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε το σοκαριστικό video από την Ιταλία

Οι καραμπινιέροι που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας εκτιμούν πως για τη συναυλία του Sfera e Basta είχαν πωληθεί περισσότερα εισιτήρια απ’ όσα επιτρέπει ο νόμος. Οι έρευνες, πλέον, εστιάζονται στο αν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας από πλευράς του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου.

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100, στην πλειοψηφία τους ανήλικα παιδιά που ήθελαν να παρακολουθήσουν την εμφάνιση του “βασιλιά της ραπ”, Sfera e Basta στην πόλη Κορινάλντο, κοντά στην Ανκόνα.

Η εκτίμηση των ιταλικών αρχών είναι πως κάποιος έριξε σπρέι πιπεριού και ο κόσμος άρχισε να απομακρύνεται, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο. «Ίσως εξαιτίας της ρίψης μίας ουσίας που προκαλεί κνησμό, οι νεαροί άρχισαν να απομακρύνονται απότομα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλον. Δυστυχώς, υπάρχουν έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στη ντισκοτέκ «Μπλε Φανάρι» βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής περίπου 1000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεαροί.

Φωτογραφία Reuters

Η τραγωδία σημειώθηκε περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας). Στη ντισκοτέκ υπήρχαν τρεις έξοδοι κινδύνου, η μία εκ των οποίων έβγαζε σε μία μικρή γεφυρούλα πάνω από μία τάφρο και οδηγούσε στο χώρο στάθμευσης του κτηρίου. Υπό την πίεση τόσων ανθρώπων, οι οποίοι σπρώχνονταν για να βγουν από την αίθουσα, η μία πλευρά του προστατευτικού της γέφυρας υποχώρησε με αποτέλεσμα πολλοί να πέσουν μέσα στην τάφρο. Όσοι είχαν την ατυχία να πέσουν πρώτοι συμπιέσθηκαν από τους υπόλοιπους και έχασαν τη ζωή τους.

Φωτογραφία Reuters

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο πηγαινοέρχονταν αδιάκοπα ασθενοφόρα και οχήματα υπηρεσιών βοήθειας. Κραυγές και κλάματα ακούγονταν παντού. Σοκαριστική και η εικόνα των παπουτσιών των θυμάτων, αφημένα στο σημείο της τραγωδίας. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των πόλεων Σενιγκάλια και Τορέτα.

Οι μαρτυρίες

«Χορεύαμε και περιμέναμε να ξεκινήσει η συναυλία, όταν αισθανθήκαμε μία έντονη οσμή. Τρέξαμε προς μία από τις εξόδους κινδύνου, όμως τη βρήκαμε κλειστή, με τους ανθρώπους της ασφάλειας να μας λένε να επιστρέψουμε πίσω», αφηγήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ένας 16χρονος τραυματίας, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ανκόνα.

Φωτογραφία Reuters

Το συμβάν ξύπνησε αμέσως σε όλη την Ιταλία μνήμες από τον πανικό, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τον τραυματισμό άλλων 1.500, στην πλατεία Σαν Κάρλο στο Τορίνο στη διάρκεια της αναμετάδοσης του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, μεταξύ της Γιουβέντους και της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Ιούνιο του 2017 και είχε προκληθεί έπειτα από τη διάδοση φήμης για βόμβα.

Επιπλέον, έπειτα από έναν χρόνο έρευνας, οκτώ άνθρωποι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο ως ύποπτοι ότι ψέκαζαν με σπρέι που προκαλεί ερεθισμό στο πλήθος στην ίδια πλατεία, με απώτερο στόχο την κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από τα θύματά τους.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις